fallback-thumbnail

Ob prvi tiskovni konferenci standardnega projekta LEX je Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, vodilnega partnerja Projekta, poslal medijem dopis.

Dolgoletno sodelovanje slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem je otipljiv dokaz odpravljanja pregrad in nerazumevanj, ki jih je na tem območju pustila nelahka preteklost. V tem okviru velja posebej izpostaviti posebno sinergičnost, ki se je ustvarila med Slovensko kulturno gospodarsko zvezo in Unijo Italijanov ter ostalimi manjšinskimi subjekti v obmejnem prostoru.

Povezovanje v okviru evropskih projektov je te vezi še utrdilo in jim nudilo višjo, ištitucionalno raven, ki se je obogatila tudi z delovanjem manjšinskega omizja v okviru delovne mešane komisije med Deželo FJK in Republiko Slovenijo. Ne nazadnje velja izpostaviti, da bo vstop Hrvaške v Evropsko unijo omogočil italijanski manjšini, da bo v celoti izraz evropske povezanosti in s tem ji bo omogočeno, da bo popolnejše udejanila tudi medmanjšinske povezave.

V okviru takšnega sodelovanja velja podčrtati projekt SAPEVA, ki sta ga pred leti uresničili SKGZ in UI. Organizaciji, skupaj z drugimi partnerji, ta čas sodelujeta pri pomembnem evropskem načrtu, ki je namenjen jeziku.

SKGZ z italijansko unijo in drugimi šestimi partnerji, ki sestavl bo stopila v nov evropski projekt, ki nosi naslov LEX. Namen projekta je predvsem ta, da se izpostavi pozitivno vlogo na področju zaščite manjšinskih pravic in komunikacije med predstavniki manjšin in večinskim prebivalstvom.

Namen projekta je tudi okrepiti čezmejne vezi, ki so se že oblikovale med sodelujočimi institucijami. Na ta način se bo ovrednotilo prednosti, ki se nanašajo na multikulturnost in sprejemanje kulturnih, zgodovinskih in jezikovnih različnosti.

Dodatna prednost projekta LEX je prisotnost izobraževalnih ustanov na upravno-pravnem področju, katere bodo nedvomno prispevale pomemben znanstveni doprinos k projektu.
Javna predstavitev projekta bo v torek, 14. februarja 2012, ob 11.30 v dvorani Tiziano Tessitori – Avtonomna dežela FJK (Trg Oberdan 5 – Trst).

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst