20240656 - vseslovensko-srecanje-skgz_953266_20240627161146

Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori

V Državnem zboru danes poteka 20. vseslovensko srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki letos nosi naslov »Mladi Slovenci v zamejstvu in po svetu – nosilci prihodnosti slovenstva zunaj meja domovine.«

Podpredsednik vlade in pristojni minister Matej Arčon je napovedal nadaljnjo podporo mladim v obliki štipendij, hkrati pa bo njegov urad v prihodnje okrepil podporo zagonskim podjetjem in ustanovil zamejsko športno koordinacijo.

Na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu bodo mladim še naprej s štipendijami omogočali spoznavanje slovenskega jezika in študij v Sloveniji ter financirali poletne tabore, šole in kulturne dejavnosti, je napovedal Arčon in menil, da je treba mladim omogočiti vrnitev ali selitev v Slovenijo.

Urad po njegovih besedah podira ambiciozne projekte, kot je lani odprti prireditveni prostor iKult v Celovcu. V okviru gospodarskega sodelovanja načrtujejo podporo zagonskim podjetjem, medtem ko bo jeseni zaživela tudi zamejska športna koordinacija.

V uvodu v celodnevno srečanje, ki ga je pripravila komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, so spregovorili mladi Slovenci iz zamejstva in sveta. Med njimi je Sandro Quaglia iz Rezije spregovoril o načrtu turističnega razvoja Benečije, Martina Budin o konzorciju Slov.I.K., Jasna Tomsic pa je predstavila Klub Zamejskih Študentov.

V soboto se bodo Slovenci iz domovine, zamejstva in sveta zbrali na osrednjem dogodku tradicionalne prireditve Dobrodošli doma v Celju. Letošnja prireditev se bo sklenila v nedeljo s 30. Taborom Slovencev po svetu v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. (Primorski dnevnik, 27.6.2024)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti
Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam