»Rodil sem se 18. marca 1904 v Sežani blizu Trsta,« je zapisal Srečko Kosovel v seminarski nalogi iz francoščine. Letos poteka 120. obletnica rojstva velikega slovenskega pesnika (Sežana 1904 – Tomaj 1926). Ob tej priložnosti je marsikatera slovenska ustanova v Italiji načrtovala poseben dogodek. Na pobudo nekaterih izmed teh ustanov si je Slovenska kulturno-gospodarska zveza zamislila skupno koordinacijo prireditev pod naslovom:

1904, KOSOVEL, TRST, 2024

Dogajanje se bo začelo že v naslednjih dneh. V nedeljo, 17. marca, bo tako ob 17. uri v tržaškem Kulturnem domu Slovensko stalno gledališče gostilo Prešernovo gledališče iz Kranja s predstavo Žige Divjaka in Katarine Morano KONS: NOVI DOBI. Prav tako bo SSG v koprodukciji s Kosovelovim domom iz Sežane v ponedeljek, 18. marca, ob 20. uri v Kosovelovem domu v Sežani premierno uprizorilo predstavo VLAK ŠT. 1 2 3 V BODOČNOST. Scenarij sta podpisala Mateja Kralj in Rafael Vončina, režiserka pa bo Jasmin Kovic. Prva ponovitev bo na istem prizorišču v ponedeljek, 25. marca, ob 20. uri.

Še pred večernim dogajanjem bodo dan obletnice rojstva Srečka Kosovela obeležili najmlajši. Oddelek za mlade bralce Narodne in Študijske knjižnice, Nižja srednja šola Srečka Kosovela z Opčin in Osnovna šola Srečka Kosovela s Sežane vabijo na slovesnost ob branju pesmi pred njegovim kipom v tržaškem Ljudskem vrtu ob 11. uri. Openska šola namerava posvetiti Srečku Kosovelu tudi prireditev ob zaključku šolskega leta.

Ljudski vrt bo tudi prizorišče tradicionalne pesniške matineje ob svetovnem dnevu poezije, ki jo vsako leto prireja Slovenski klub v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev. Letošnja matineja pred Kosovelovim kipom bo v nedeljo, 24. marca, ob 11. uri posvečena prevodni poeziji kraškega pesnika. Kosovelovi verzi bodo izzveneli v številnih svetovnih jezikih, v katere so bili prevedeni.

Založniška in medijska dejavnost bo prav tako bogata. Založništvo tržaškega tiska pripravlja posodobljeno izdajo dvojezične zbirke OSTRI RITMI – ASPRI RITMI. Zbirko je leta 2011 uredila Jolka Milič (1926—2021), ki je prevedla obsežen izsek Kosovelovega opusa. Spremno študijo podpisuje Miran Košuta. Pri tržaški založbi Comunicarte pa bo izšel ponatis dvojezične zbirke TRA CARSO E CAOS. PRE/SENTIMENTI s prevodi Kosovelovih pesmi Darje Betocchi in spremnim zapisom Poljanke Dolhar. Knjigo bogatijo tudi konstruktivistične risbe tržaškega slikarja Edvarda Stepančiča.

Tudi PRIMORSKI DNEVNIK bo posvetil posebno pozornost 120-letnici Kosovelovega rojstva in dogodkom, ki bodo pesniku posvečeni. V nedeljo, 17. marca, bo časopis izšel s posebnimi vsebinami – o Kosovelu bodo spregovorili njegovi kolegi pesniki in prevajalci.

Krožek KRUT pa bo uvrstil obeležitev 120. obletnice rojstva velikega pesnika v filmski niz, ki ga bo prirejal v novih prostorih v Ulici San Francesco v Trstu. Maja 2024 bo potekala projekcija dokumentarnega igranega filma KARMELA. Filmski portret o življenjski in umetniški poti Karmele Kosovel je nastal leta 2019 po scenariju in v režiji Marka Sosiča.

Uglasbitev Kosovelovih pesmi je navdihnila številne slovenske skladatelje. Zato bo Zveza slovenskih kulturnih društev oblikovala v četrtek, 20. junija 2024, glasbeni večer, na sugestivni lokaciji, ki je povezana s Kosovelu dragimi bori. A zaenkrat naj to ostane še skrivnost. Dogodek bodo oblikovali MoPZ Vesna iz Križa, MePZ Rdeča zvezda iz Saleža, MePZ Ensemble Romjan in Kraški ovčarji. Prav gotovo se bo še kdo pridružil, saj projekt je vzbudil veliko zanimanja in Kosovelove poezije prav vabijo k novim glasbenim pristopom. Naj dodamo še to, da datum ni bil izbran naključno, saj gre za predvečer svetovnega praznika glasbe, ki poteka na najdaljši dan v letu – 21.junija – in se je pred več kot 40 leti začel v Franciji.

Prav tako se bo z zborovsko glasbo in literarnim branjem velikemu slovenskemu pesniku poklonila Glasbena matica. Pri dogodku bosta sodelovala kvartet in zbor Glasbene Matice. Natančnejše informacije o obeh dogodkih bosta organizatorja še sporočila.

Partnerji niza 1904, KOSOVEL, TRST, 2024 so poleg navedenih tudi Dijaški dom Srečka Kosovela, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik in dva oddelka Univerze v Trstu: Oddelek za humanistične študije in Oddelek za pravne in jezikoslovne študije ter tolmačenje in prevajanje; Slavistično društvo Trst Gorica Videm ter Tržaško knjižno središče. Koledar je v nastajanju, a lahko napovemo, da se bodo v režiji navedenih partnerjev zgodili tudi dodatni dogodki, kot so predavanja, predstavitve knjig in druge prireditve …

Celostno grafično podobo niza ob 120. obletnici rojstva Srečka Kosovela je ustvaril Aleš Brce. Navdih za grafične elemente je našel v konstruktivistični tradiciji mojstrov prve polovice dvajsetega stoletja, kot sta El Lissitzky in Avgust Černigoj.

Ker se bodo dogodki, posvečeni Srečku Kosovelu, v Trstu vrstili tudi v naslednjih mesecih, nalašč nismo oblikovali tiskanega programa. Projekt je tako odprte oblike – zamislili smo si podstran na institucionalni spletni strani Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Na tem spletnem mestu bo možno najti novice o prihajajočih dogodkih. Novicam o projektu pa lahko sledite tudi na Facebook in Instagram straneh kosoveltrst.

Če bi druge ustanove ali društva želeli svoj dogodek vključiti v skupni niz, nas lahko kontaktirajo na mail naslov skgz-ts@skgz.org.

Niz dogodkov ima povezovalno vlogo, s katero mreža različnih ustanov v Trstu gradi učinkovitejšo promocijo lastnega dela. Gre pa tudi za dejanje kulturne politike. Srečko Kosovel se je rodil v Sežani pri Trstu, kot tudi sam piše. Vse do njegove smrti sta bila namreč njegov rojstni kraj in mesto v zalivu povezana znotraj ene same države. Pogled na enotni slovenski kulturni prostor in na slovensko kulturno oz. literarno zgodovino Slovencev nas sili v krepitev zavesti o tem. V Srečku Kosovelu vidimo simbol, na katerega je bil Trst od vedno navezan. Misli in pesmi enega od največjih slovenskih pesnikov pa imajo dodano vrednost, da so v današnjem času nadvse aktualne.