IMG_0146

Župan MO Nova Gorica Klemen Miklavič na obisku pri SKGZ

Nadgradnja čezmejnega povezovanja in prizadevanja za gospodarski razvoj celovite goriške regije so bile teme, ki jih je novogoriški župan Klemen Miklavič izpostavil na obisku pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi v Gorici. Miklavič meni, da je čas deljenja in političnih nasprotij mimo in je danes čas ustvarjanja in sodelovanja. V tem kontekstu je poudaril odlično sodelovanje z goriškim županom Ziberno in drugimi obmejnimi občinami tako v Sloveniji kot v Italiji. Kot primer dobre prakse je omenil EZTS GO, ki je že dosegel nekatere vidne rezultate.
Pomemben izziv za obe Gorici je kandidatura za naslov Evropske prestolnice kulture leta 2025. To bo nedvomno edinstvena priložnost za promocijo širšega teritorija, ki mora postati atraktiven za nove gospodarske investicije. Župana Miklaviča je spremljal vodja njegovega kabineta Gorazd Božič, sicer odgovorni na občini za projekt EPK 2025.
Župana sta sprejeli deželna predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in pokrajinska predsednica Maja Humar, ki sta gostu orisali zgodovino, poslanstvo, delovanje in cilje krovne organizacije Slovencev v Italiji. V ospredju njunega izvajanja sta bili področji šolstva in jezika ter mladinska problematika. Župan si je nato ogledal prostore Narodne in študijske knjižnice v KBcentru, čigar delovanje je orisala ravnateljica Luisa Gergolet. Pohvalno se je izrazila zlasti glede sodelovanja z novogoriško knjižnico.
Nato je župan obiskal Kulturni dom, kjer mu je Igor Komel obrazložil vlogo kulturnega hrama kot stičišča treh jezikov in kultur ter pomen čezmejnih odnosov na kulturnem področju. Sledil je obisk Dijaškega doma Simona Gregorčiča. Tu je ravnateljica Kristina Knez predstavila delovanje ustanove, ki nudi pošolske dejavnosti otrokom, ki obiskujejo slovenske šole. Poudarila je pomen sodelovanja z mladinskimi ustanovami v Sloveniji zlasti na jezikovnem področju ter opozorila ne nekatere zakonske in administrativne ovire, ki bremenijo delovanje Dijaškega doma.
Udeleženci srečanja so se dogovorili, da se bodo v kratkem sestali v Novi Gorici, kjer bodo v žarišče postavili gospodarske vsebine.
 

Fotogalerija

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti