58ef1e7e3fff4

Župan Dipiazza podelil bronasto medaljo Občine Trst SKGZ in SSO

Želja po dialogu, medsebojnem sodelovanju in pogledom uprtim v prihodnost je zaznamovala podelitev bronaste kolajne Slovenski kulturno-gospodarski zvezi ob 60. obletnici delovanja in Svetu slovenskih organizacij ob 40. obletnici delovanja, ki je potekala včeraj dopoldne v sinji dvorani tržaške občinske palače.

Priznanje je podelil tržaški župan Roberto Dipiazza na osnovi resolucije, ki jo je sredi decembra lani pripravil občinski svetnik Demokratske stranke SSk Igor Švab in so jo podpisali tudi občinski svetniki Demokratske stranke Valentina Repini, Fabiana Martini, Roberto Cosolini in Giovanni Barbo. Švab je takrat pripravil nujno resolucijo, vodje svetniških skupin desne sredine pa so bili mnenja, da mora o tem prej razpravljati pristojna občinska komisija. Resolucija je tako sledila daljšemu postopku, nazadnje pa jo je osvojil podžupan med razpravo v občinskem svetu.

Slovesne podelitve so se med ostalimi udeležili predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Walter Bandelj, tržaška občinska svetnika Švab in Repini, generalna konzulka Republike Slovenije v Trstu Ingrid Sergaš in dolinski župan Sandy Klun ter številni predstavniki krovnih in sploh zamejskih organizacij. Poseben poudarek je bil na pomenu dialoga in sodelovanja, tudi čezmejnega, ter na dejstvu, da je treba skupaj graditi prihodnost. Polemike in sovraštva iz preteklosti morajo ostati v preteklosti, kot je na to med drugim opozoril Dipiazza, medtem ko so drugi spomnili, da preteklosti ne smemo pozabiti, ampak na njej graditi boljšo prihodnost.

Dipiazza je uvodoma v slovenščini na glas voščil »Dober dan vsem!« in takoj poudaril, da »se nadaljujejo odlični odnosi s slovensko narodno skupnostjo«, se zlasti po nastanku medobčinskih zvez. To je dodaten korak v gradnji pozitivnih in plodnih dobrososedskih odnosov, ki smo jih nastavili s t.i. koncertom treh predsednikov na Velikem trgu, je dejal Dipiazza in navedel nekatere pobude, ki jih je izvedel skupaj z Ijubljanskim županom Zoranom Jankovicem in koprskim županom Borisom Popo vicem, ter poudaril, da je nujno nadaljevati po začrtani poti.

O vlogi SKGZ in SSO je govoril Švab, ki je poglobil vsebino svoje resolucije, medtem ko je Pavšič poudaril pomen dialoga se posebej v tem težkem obdobju, ki spominja na srednji vek. Nujno je torej biti za zgled in posredovati sporočila, kot je bilo tisto treh predsednikov, ki ga danes upoštevamo, je menil Pavšič in dodal, da je danes napačno zatrjevati, da »Trst je moj«, ampak pravilno je povedati, da »Trst je tudi moj«. Da plavamo vsi na isti barki, je poudaril tudi Bandelj, ki je ocenil, da je potrebno »dobro veslati tako na levi kot na desni«. Generalna konzulka RS Ingrid Sergaš je ne nazadnje izrazila zadoščenje, ker je Občina Trst končno podelila priznanje slovenski narodni skupnosti, in poudarila pomen, da se ustvarjajo pogoji za rast, za razvoj in za dobro počutje vseh. Republika Slovenija, je se povedala, namerava sodelovati na poti konstruktivnega dialoga. (ag)

(Primorski dnevnik, 11. aprila 2017)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti