ymavc-stadion-1.maj_

Žmavc: To je projekt prihodnosti

SV. IVAN – Intervju

 

 

Ministru RS za Slovence v za­mejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu je projekt zelo všeč iz več razlogov. To je načrt za nove generacije, poleg tega bo objekt poln zelenic in bo spominjal na sodoben kamp za mlade. Temeljno bo delati na tem, da bo ekonomsko vzdržen in ga bo treba smotrno upravljati, je povedal minister Žmavc v krajšem pogovoru po predstavitvi predsednika ŠZ Bor Gorazda Pučnika.

Gospod minister, kako ocenjujete načrt za razvoj in nadgradnjo Stadiona 1. maja?

Vesel sem, da sem prišel na obisk in da so mi danes predstavili projekt o stadionu. Ta predstavitev me je impresionirala. To je lep pro­jekt, ki gleda v prihodnost, a je istočasno osnovan na neki zgodovini. Zelo pomembno je, da bo ta projekt – če bo šel v prenovo – imel neko svojo težo prav preko mlade generacije. Stadion ima tudi izredno bogato zaledje v samem centru Trsta, saj ima tudi zelenice, gozd, vodo. To spominja na moderne kampe, ki so jih zgradili člani slovenskih skupnosti v Kanadi in Avstraliji. To gradijo tudi v šolskem zaledju, tako da so taki projekti res v redu in ta pravi. Tu je pomembna tudi množičnost. Vsebina, o kateri bodo odločali strokovnjaki in načrtovalci, pa bo seveda najpomembnejša.

Ali lahko Republika Slovenija pomaga in kako?

Da. Slovenija je tu pripravljena vključevati se npr. s športno opremo. Prevzel bom odgovornost za to povezavo.

Kako bo to potekalo?

Posredovali bomo nek prispevek, predvsem kar zadeva vrhunsko športno opremo oz. to, kar lahko nudijo slovenske športne firme v svetu.

Ali bi lahko slovenska vlada kaj prispevala tudi za druge dejavnosti in ne le športne?

Da, na to gledamo, kajti to bi bil dejansko širši kamp za mlade generacije. Osnovna dejavnost bo predvsem šport, a to bo obenem kraj za združevanje. Skratka, iščemo neke poti, kjer se te mlade generacije z dvojezičnostjo in trojezičnostjo lahko srečujejo. Mislim, da mladi predvsem v teh mladih letih in s tem druženjem nato nadaljujejo s študijem, razmišljajo o start-up podjetjih in tako dalje. S tem ustvarjamo Slovenijo večjo in tudi regija dobiva svojo veličino v tem prostoru.

Aljoša Gašperlin

 

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst