Zivel-1.-maj

Živel 1. maj!

 

Pandemija nam tudi letos onemogoča, da se v teh prazničnih dneh polnodušno veselimo in spoštljivo poklonimo ljudem, ki so nam priborili svobodo in delavske pravice. Vseeno pa smo ob teh mejnikih, ob spoštovanju zakonskih predpisov, predstavljali slovensko narodno skupnost na številne načine. 25. aprila, ob 76-letnici osvoboditve Italije izpod nacifašizmasmo, smo položili vence v tržaški rižarni in na obeležja na goriškem pokopališču, 27. aprila, ob 80-letnici Osvobodilne fronte, pa smo v Primorskem dnevniku in Novem Matajurju objavili naš poklon ob ustanovitvi organiziranega upora Slovencev in Slovenk v prepričanju, da je njena ustanovitev tudi temelj sedanjosti,

“Spomeniki prihodnosti”
V želji, da bi spomin in naše vrednote obeležili v skladu z zahtevami današnjega časa, smo včeraj predstavili medijem ambiciozen projekt, ki smo ga zasnovali v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev (ZSKD) in Narodno in študijsko knjižnico (NŠK). Projekt predvideva postavitev spletnega portala, na katerem bomo popisali vse spomenike, plošče, grobove in antifašistična obeležja, ki so posvečeni slovenskim in drugim žrtvam fašizma in nacizma v Furlaniji Julijski krajini, na območju torej, na katerem živi slovenska narodna skupnost. Vabimo vas, da prispevate k promociji in gradnji tega portala, ki je dosegljiv na povezavi www.spomeniki.org. Pri grajenju virtualnega arhiva sodeluje z nami mlada zgodovinarka Martina Budin. Za predstavitev Spomenikov prihodnosti smo izbrali namenoma te dni, z željo, da bi dodatno poudarili korenine, ki jih za nas predstavljajo 25. in 27. april ter 1. maj.

Dejavnosti članic
Naj poudarimo tudi številne druge dejavnosti naših članic ob teh mejnikih, med vsemi izpostavljamo dejavnosti Zveze slovenskih kulturnih društev, ampak tudi posameznih društev in ustanov. Vabimo vas, da se pridužite pobudi ZSKD Nekaj rdečega in da bodo jutri, kljub težavnostim in omejitvam današnjega časa jutri plapolale po vaseh rdeče zastave.

“Naš 1. maj”
Prvemu maju smo se poklonili s spletom misli mladih članov naše skupnosti. Tina Balta, Martina Budin, Francesco Chiabai, Dora Ciccone, Kim Furlan, Gabriel Milič, Elian Mucci, Jakob Peric, Elena Rucli in Anika Tosolini so nam namreč zaupali svoj pogled na prvi maj. Posnetek si lahko ogledate na kanalu Youtube SKGZ. Video naj velja tudi za nagovor Slovenske kulturno-gospodarske-zveze ob prvomajskem prazniku. Četudi ne bodo zagoreli mogočni kresovi, v Bregu se ne bodo dvigali ponosni maji, ne bodo nas zbudile slovesne budnice ter se ne bomo družili ob borbeni pesmi, naj bo 1. maj čimbolj doživet praznik, z zgledom preteklosti, angažmajem sedanjosti in upanjem na prihodnost.

ŽIVEL PRVI MAJ!

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst