foto-mazanje

Zaskrbljenost zaradi shoda združenja Casa Pound

 

 

Napovedani sobotni shod združenja Casa Pound spremlja Slovenska kulturno-gospodarska zveza z zaskrbljenostjo. Ob sprotnem dogovarjanju s predstavniki oblasti in z drugimi tržaškimi antifašističnimi združenji in skupnostmi so prišli na dan tudi namigi, naj se dogodek kratkomalo prezre.

SKGZ je mnenja, da sta družbeno in politično ozračje v Italiji zastrupljeni do take mere, da je dogajanje okrog nas težko prezreti, tudi ker ne gre pri fašističnem združenju Casa Pound za osamljen pojav v vsedržavnem političnem in družbenem okviru. Ni več jasne ločnice med verbalnim nasiljem ulice in dialektiko politike in medijev. Ne vemo več, ali ljudstvo prevzema govorico politike in medijev ali smo danes priča obratnemu pojavu.

Iz navedenih razlogov pomeni preziranje napovedanega sobotnega dogajanja prej, ko ne, sprenevedanje in zatiskanje očes. Ni nam vseeno. V preteklih in naslednjih dneh so se oz. se bodo po krajih, v katerih prebivamo Slovenci v Italiji, ob prvem novembru zgodile številne priložnostne svečanosti pred spomeniki v spomin na žrtve, ki jih je ustvaril fašizem.

Mogoče bi se veljalo ob teh priložnostih spomniti na aktualnost teh obeležij tudi v celotnem povojnem obdobju, ko so jih taisti, ki napovedujejo sobotni shod, nemalokrat oskrunili in pomazali. Gre nenazadnje tudi za priložnost, da si še enkrat vsi skupaj na glas ponovimo, da izraz fašizem označuje zločin in kriminalna dejanja ter da izraz (neo)fašisti označuje zločince in storilce kriminalnih dejanj. Verjamemo pa tudi, da nismo pred dogajanjem, ki se je pred devetindevetdesetimi leti zaključilo pred Narodnim domom.

Iz navedenih razlogov se Slovenska kulturno-gospodarska zveza pridružuje pozivu drugih antifašističnih združenj, kot so sindikat CGIL, Vsedržavno združenje partizanov Italije – ANPI, združenja ACLI, nekatere tržaške slovenske in italijanske šole, ter drugih, da se miroljubno in nenasilno podajo na ulico vsi, ki vidijo v navedenem dogajanju nevarnost za demokratične vrednote antifašizma, iz katerih je nastala država, v kateri živimo.

Skupaj se moramo demokratično in umirjeno upreti politiki izključevanja katerekoli različnosti današnje družbe ter zlorabljanju socialnih, solidarnostnih in katoliških vrednot za politično propagando, s katero ustrahujejo združenje Casa Pound in vsi, ki jih podpirajo, vse, ki vidimo v demokraciji izraz pluralizma in različnosti.

Pri čemer je zaključek poziva usmerjen v ugotovitev, da so antifašizem in vera v demokracijo najmočnejši argumenti, s katerimi moramo zagovarjati naše nestrinjanje s sobotnim shodom: učinkoviti bodo le, če jih bomo na ulici zagovarjali brez nikakršnega nasilja.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti