Gorica

ZASKRBLJENOST SKGZ NAD USODO SLOVENSKE ŠOLE V ITALIJI

Zadnje informacije, ki so se pojavile v javnosti glede krčenja kadrovskega seznama osebja slovenskih šol v FJK, vzbujajo precejšnjo zaskrbljenost, predvsem, ker niso povsem znane številke učne in neučne kadrovske zasedbe slovenskih šol, ni podatkov o odstotkih zmanjšanja slovenskega šolskega kadra v zadnjem desetletju, tudi v primerjalni analizi s krčenjem osebja na italijanskih šolah, in nasploh katero je sedaj realno stanje. V tem smislu si Slovenska kulturno-gospodarska zveza pričakuje, da bo prišlo čimprej do uradne informacije o številu razpoložljivih mest za našo šolo, saj je vsem nam jasno, da bi lahko katerakoli okrnitev že itak podhranjene kadrovske zasedbe povzročila velike težave, če že ne ohromitev kakovostne ponudbe manjšinskega šolskega sistema. Še zlasti nas vznemirja trditev italijanskih sindikatov, da je krčenje osebja v zadnjih letih prizadelo izključno ali predvsem slovensko šolo, torej najšibkejši člen šolskega sistema v Deželi FJK ter da se ta omejevalni trend še ponavlja in nadaljuje.

V tej fazi je torej toliko bolj potrebna stalna pozornost in prizadevanje naših političnih predstavnikov, tako na deželni kot na parlamentarni ravni, v odnosu do pristojnih institucionalnih predstavnikov, zato da pride do jasnih in verodostojnih podatkov ter da se zaustavi dramatični upad delovnih mest na naših šolah.

Slovenska šola namreč neizpodbitno potrebuje jasna zagotovila za nemoten potek pouka, saj se že itak sooča s premnogimi težavami in izzivi.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti