58ef237b43a58

Zasedanje Zbora individualnih članov SKGZ za Tržaško

V slučaju izbire med obnovo Narodnega doma pri Sv. Ivanu in Stadiona 1. maj bi morali dati prednost slednjemu. To je težnja, ki je prisla do izraza na zboru individualnih članov Slovenske kulturno-gospodarske zveze v torek zvečer v Gregorčičevi dvorani v Trstu. Na srečanju, ki sta se ga udeležila tudi deželni in pokrajinski predsednik SKGZ, Rudi Pavšič in Tomaž Ban, je bil govor predvsem o za Slovence pomembnih nepremičninah, kot so tržaški Kulturni dom, narodna domova v Ul. Filzi in pri Sv. Ivanu ter Stadion 1. maj.

Obnova Stadiona je za SKGZ prioriteta, kar je prišlo do izraza na zadnjem kongresu, vendar je postopek obnove Narodnega doma pri Sv. Ivanu že stekel, vanj je bil vložen velik napor, Dežela FJK je temu namenila 3,2 milijona evrov, čaka se samo še na razpis za izbiro izvajalca del, ki bi utegnila steči že v prvih mesecih prihodnjega leta, zato je vprašanje, ali je denar mogoče preusmeriti v obnovo Stadiona 1. maj. Tu so mnenja deljena, tudi znotraj SKGZ, kar velja tudi za »usodo« Narodnega doma: na zboru je bilo slišati, da je le-ta svetinja, ki pa je po tolikih desetletjih zaprtja ne čutimo več kot tako pomembno, zato, če bi bila dana možnost izbire, ali že namenjeni denar vložiti v obnovo Narodnega doma ali Stadiona 1. maj, bi morali izbrati slednjega.

Govor je bil tudi o Narodnem domu v Ul. Filzi, kjer bi bilo možno dobiti še nekaj prostorov, vendar dokončna vselitev Slovencev v stavbo ne bo možna brez selitve visoke šole za prevajalce Univerze v Trstu, ki mora dobiti druge prostore oz. denar za preureditev le-teh. O Kulturnem domu pa je bilo rečeno, da je sicer skupen vsem, vendar je bil doslej v breme samo enemu delu manjšine, zato je treba najti primerno rešitev glede lastnine.

Beseda je tekla tudi o vprašanju novega volilnega zakona ter o delovanju tržaškega pokrajinskega odbora, ki nadaIjuje z nizom srečanj Antifašizem danes. Obenem so prisotni za zastopnika individualnih članov na bližnjem kongresu SKGZ 20. aprila določili Tomaža Bana.

(Primorski dnevnik, 7. aprila 2017)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst