fallback-thumbnail

Zasedanje deželne posvetovalne komisije za slovensko manjšino

Deželna posvetovalna komisija za slovensko manjšino je na včerajšnji seji potrdila seznam t.i. primarnih slovenskih organizacij in njihov delež (v odstotkih) državnih prispevkov. To je bilo dolžnostno dejanje pred sejo deželnega sveta, ki mora v sklopu finančnega zakona potrditi seznam 21 ustanov in organizacij. Odbornik Gianni Torrenti je sporočil, da je v tekočem letu iz sklada zaščitnega zakona ostalo neizkoriščenih 800 tisoč evrov. Predlagal je, da bi ta denar zamrznili v pričakovanju razpleta vprašanja državnih prispevkov za Primorski dnevnik. Če tega razpleta ne bo, je odbornik predlagal, da bi omenjeno vsoto dodelili našemu dnevniku, kar je komisija sprejela.
Torrenti je na seji izpostavil znane težave Stadiona 1 maj, ki po njegovem zahtevajo trajne in celovite rešitve in ne zgolj začasnih ukrepov. Odbornik ni izključil možnosti, da bi zadevo Stadiona zastavili, če ne ne rešili, v sklopu finančnega zakona 2016. Za trajno rešitev se bosta potrudila tudi deželna svetnika Igor Gabrovec in Stefano Ukmar.
Trenutno še ni jasno kaj bo deželni finančni zakon dejansko določal za Slovence, če bo sploh kaj, seveda mimo državnih prispevkov, ki jih manjšini deli deželna uprava. V tem sklopu je tudi odprto vprašanje t.i. sklada za slovensko manjšino, ki ga je ustanovila Illyjeva deželna uprava (odbornik je bil takrat Roberto Antonaz), desna sredina pa ga je nato finančno popolnoma izvotlila. To je bil edini denar, ki ga je Dežela iz svojega proračuna direktno namenjala Slovencem.
Deželni svet bo finančni zakon začel obravnavati jutri, odobril pa naj bi ga najkasneje v četrtek. Odbornik Paolo Panontin bo najbrž predlagal nekatere dodatne spremembe pri izvajanju reforme lokalnih uprav in s tem prišel na roko zahtevam nekaterih desnosredinskih strank, ki v zvezi s sporno reformo zagovarjajo politiko dogovarjanja z levo sredino. Gre za stranko NCD in za deželno svetniško skupino bivšega predsednika Dežele Renza Tonda, Benečana Giuseppeja Sibaua in Tržačana Roberta Dipiazze.

(Primorski dnevnik, 13. decembra 2015)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst