muzej-rezija

Zasedal je Izvršni odbor organizacije

Slovenska kulturno-gospodarska zveza izraža zadovoljstvo, da bodo Slovenci v Reziji razpolagali  z novim kulturno-muzejskim centrom na Solbici, ki ga bodo uradno predali namenu v soboto, 14. oktobra, ob 11. uri. Gre za pomembno pridobitev, ki bo nedvomno prispevala k utrjevanju in promociji dejavnosti slovenskih organizacij, ki se več let vztrajno in ne brez težav s krajevnimi upravitelji trudijo, da ne bi rezijanska kultura in govorica šli v pozabo.

Za nov center, ki bo posvečen rezijanskemu pravljičarstvu, nosijo zaslugo številne organizacije in ustanove. Posebno pohvalo pa si zasluži Luigia Negro, ki je ves čas podpirala načrt, ki je nastal v trenutku, ko je občinska uprava našim organizacijam onemogočila nadaljnje uradovanje v župnišču na Solbici. Da ne bi ostali brez sedeža, so predstavniki naših organizacij kupili staro hišo ob cerkvi in se najprej lotili obnove stavbe, v zadnjem času pa so jo tudi vsebinsko oplemenitili.

Na seji Izvršnega odbora SKGZ, ki je bila v goriškem KB centru, je predsednik Rudi Pavšič izpostavil dejstvo, da vstopamo v sezono, ki bo predvolilno obarvana zaradi obnove deželnega sveta FJK ter italijanskega in slovenskega parlamenta. Za krovno organizacijo pa bo to tudi sezona pokrajinskih in deželnega kongresa, na katerem bo prišlo do vidnejših kadrovskih sprememb v samem vrhu.

Prihajajoči meseci bodo značilni tudi zaradi določenih reformnih sprememb v načinu financiranja primarnih ustanov, ki jih je odbornik Torrenti najavil že pred meseci. S tem v zvezi sta krovni organizaciji imenovali delovno skupino z namenom, da izdela predlog za deželno posvetovalno komisijo. SKGZ in SSO bosta v kratkem predstavili tudi publikacijo, ki bo zaobjela ves naš razvejani svet in predstavila številne organizacije in ustanove v njem.

V spomin na Viljema Černa bo SKGZ, v sodelovanju z Novim Matajurjem, izdala knjigo o delu in življenju te velike beneške osebnosti. V naslednjih mesecih pa bo več dogodkov javnega značaja, s katerimi bo krovna organizacija opozorila na nekatere osrednje tematike, ki zanimajo našo narodno skupnost.

 

Trst, 26. septembra 2017 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst