slovenska-zastava-sole-gorica

Zaplapolala tudi slovenska zastava

 

 

 

V slovenskem višješolskem centru v Ulici Puccini v Gorici

 

Pred slovenskim višješolskim centrom v Ulici Puccini v Gorici bo odslej ob italijanski in evropski v vetru vihrala tudi slovenska zastava. Prvič je zaplapolala včeraj, ko so jo med krajšo slovesnostjo izobesili na drog ob vhodu v višješolsko središče.

»Gre za izreden dosežek, ki se ga vsi veselimo, saj je slovenska zastava za vse nas pomemben razpoznavni simbol,« je povedal ravnatelj licejskega pola Marco Jarc, ki se je med drugim zahvalil tudi občinski upravi in županu Rodolfu Ziberni, ki je bil na včerajšnjem dogodku prisoten. »Priložnost naj bo tudi poziv k strpnosti med našima narodoma. Pomembno je, da na meji ne dvigamo zidov, ki nas nikakor ne zanimajo. Slovensko zastavo smo postavili ob italijansko in evropsko, tako da nočemo zanemariti goriške identitete,« je še dodal ravnatelj Jarc.

Spregovoril je tudi goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je poudaril pomen zastav. Povedal je, da so taki simboli pomembni, še posebno v naših krajih. »V teh letih smo s slovenskim višješolskim centrom dobro sodelovali. Veliko italijanskih družin vpisuje otroke v slovenske sole, kar je dokaz odlične izobraževalne ponudbe in velikega pomena, ki ga v našem okolju ima slovenski jezik. Poznavanje obeh narodov in kultur je bistvenega pomena za sobivanje,« je še poudaril župan Ziberna.

Navzoče je nagovoril še profesor Livio Semolič, ki je projektu pobliže sledil. »To je pomemben dogodek, saj smo prvič razobesili slovensko zastavo na drog, na katerem je prej visela zastava goriške pokrajine. Zaradi obrabljenosti zastav smo se odločili, da jih zamenjamo. Izkoristili smo dvojno priložnost – obrabljenost in ukinitev pokrajine – ter izo­besili slovensko zastavo. Zahvalil bi se tudi krovnima organizacijama SSO in SKGZ, ki sta nam v sklopu projekta ZaJezik, ki obravnava pravice slovenske narodne skupnosti, podarili tri zastave,« je pojasnil Semolič in dodal, da se bodo dijaki lahko na tak način zavedali svoje identitete, kar je tudi cilj slovenskih šol.

»Dogodek je nastal v sklopu pro­jekta Aktivno državljanstvo. Poleg tega, da dijakom razlagamo italijansko ustavo, namenjamo veliko pozornosti tudi zaščitni zakonodaji, ki zadeva Slovence v Italiji. Dijaki lahko tako postanejo aktivni državljani tako slovenske narodne skup­nosti kot italijanske države,« je poudaril Semolič in pristavil, da bi lahko bil ta dogodek spodbuda za druge slovenske sole v Italiji.

Svečanosti sta se poleg šolskega osebja udeležila tudi nova ravnatelja Peter Černic in Mara Petaros, ki bosta službo nastopila s prvim septembrom. Černic bo v roke prevzel vajeti liceja Simona Gregorčiča, medtem ko bo Mara Petaros vodila zavod Ivana Cankarja.

Simon Cotič

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst