fallback-thumbnail

Zadovoljstvo nad novico o vključitvi dodatnih sredstev v finančnem proračunu za delovanje Slovencev v Italiji

Slovenska kulturno-gospodarska zveza izraža svoje zadovoljstvo nad novico iz Rima, da je v proračunski vladni komisiji vladni podtajnik Giuseppe Vegas vključil v vseobsegajoči vladni popravek k državnemu proračunu za leto 2011 dodatnih 2,5 milijona evrov za delovanje Slovencev v Italiji. Popravek bi dopolnil finančni zakon, ki je za finansiranje dejavnosti manjšine namenil v okviru zaščitnega zakona št. 38 le 2,8 milijonov evrov.

S popravkom bi slovenske organizacije v Italiji prihodnje leto prejele 5,3 milijona evrov in se tako izognile skorajda katastrofalni krizi. SKGZ sprejema novico z olajšanjem, saj je optimizem podkrepljen z dogovorom med predsednikom Napolitanom ter predsednikoma senata in poslanske zbornice, da bosta o usodi Berlusconijeve vlade zbornici sklepali 14. decembra, torej po odobritvi finančnega zakona in popravka.

Za dosego cilja se je SKGZ trudila od dne, ko je bilo slutiti, da bo prišlo do bolečih rezov tudi na račun zaščitnega zakona in člena o manjšinskem delovanju. Zasluge zato, da je italijanska vlada po mnogih oklevanjih odločila, da slovenskim dejavnostim ne odvzame skoraj polovice sredstev, pa imajo nedvomno petčlansko zastopstvo (krovni organizaciji, senatorka Tamara Blažina ter deželna svetnika Kocijančič in Gabrovec), slovenska vlada s premierom Borutom Pahorjem na čelu in z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjanom Žekšem, slovenski konzulat v Trstu ter nedvomno izredno aktiven slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič.

Kot kaže, se bo slovenska manjšina tudi za prihodnje leto rešila pred usodno stisko. V upanju, da se do končnega sprejetja finančnega zakona ne bo nič spremenilo oziroma zataknilo, pa SKGZ ponovno izreka predlog, da bi prišlo do sistemskega finansiranja slovenske manjšine v Italiji. Ni namreč možno pozitivno delati, če ustanove, organizacije, društva in zaposleni do zadnjega meseca v letu ne vedo, če bodo prihodnje leto še lahko obstali in delali ali pa jim bo za to zmanjkalo denarja.

Domena za sistemsko finansiranje dejavnosti Slovencev v Italiji bi vsebinsko dopolnila zaščitni zakon, ki ne predvideva mehanizmov za stabilnejše podpore.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo