kandidati-ts

Zadnja beseda bo padla 29. aprila

 

 

TRST – V Narodnem domu javno soočenje s slovenskimi kandidati na deželnih volitvah

Eksploziven začetek v znamenju popopranih izjav in medsebojnega obračunavanja. Zaključek z optimističnim predznakom, s posebnim ozirom na nujo po sodelovanju med manjšinskimi komponentami, in s pozivom k sodelovanju na volitvah. To je zaznamovalo javno soočenje med slovenskimi kandidati na deželnih volitvah, ki je bilo včeraj pozno popoldne v Narodnem domu.

Srečanje, ki ga je vodil in povezoval novinar našega dnevnika Sandor Tence, je priredila Slovenska kulturno-gospodarska zveza, na njem pa so sodelovali Marino Marsič (Open Sinistra FVG), Marko Pisani (stranka Slovenske skupnosti), Martina Svetlič (občanska lista Autonomia Responsabile, ki podpira desnosredinskega predsedniškega kandidata Massimiliana Fedrigo), Stefano Ukmar (Demokratska stranka) in Maurizio Vidali (Cittadini per Bolzonello). Soočenja se Danilo Slokar (Liga) iz zdravstvenih razlogov ni mogel udeležiti, poslal pa je pozdrav z zagotovilom, da »se bomo pet let videvali v deželnem svetu«. Razpravi je v občinstvu sledila tudi kandidatka liste Open FVG Mirta Čok, medtem ko je kandidatka Občanov za Bolzonella Majda Canziani polemično zapustila dvorano tik po začetku soočanja, ker nanj ni bila javno povabljena.

S srečanja je izšlo, da se kandidati prepričano borijo za izvolitev, čeprav je prišlo do izraza dejstvo, da imajo nekateri med njimi malo možnosti. To je po uvodnem pozdravu predsednika SKGZ Rudija Pavšiča poudaril Ukmar, ki je zahteval, da vodilni predstavniki krovnih organizacij javno podprejo edine kandidate, ki imajo možnost za izvolitev. Ukmar je namreč potožil, da so z izjemo enega ali dveh kandidatov vsi ostali v bistvu brez možnosti in da se je srečanja udeležil zgolj iz spoštovanja do drugih. To je podkrepil s številkami: v Trstu bo izvoljenih 9 deželnih svetnikov, od katerih naj bi 5 pripadlo desni sredini. Ostale bi si razdelili DS (2), Gibanje 5 zvezd (1) in SSk (1). Ko pa SSk ne bi prejela vsaj enega odstotka vseh glasov, bo to razmerje 6:3, pravi Ukmar, čigar poziv je vsekakor nazadnje ostal brez odgovora, saj so ostali kandidati nato odgovarjali na različna Tencejeva vprašanja.

Sicer je prvi krog vprašanj zadeval razloge, ki so privedli posamezne kandidate do te odločitve. Svetličeva je razložila, da so ji pri AR predlagali kandidaturo, Tondova lista pa je zelo pozorna do potreb in zahtev slovenske narodne skupnosti in do ozemlja. Pisani je razložil, da se njegov drugi županski mandat bliža koncu. Zdaj mu je bila ponujena ta možnost in je sprejel kandidaturo, je dejal in poudaril, da je skupni cilj vseh kandidatov SSk v tem, da stranka preseže odstotek vseh glasov na deželni ravni. Ukmar je razložil, da je mnogo delal za slovenska društva in sploh slovensko manjšino in bi rad nadaljeval po začrtani poti, njegova kandidatura pa je vsekakor nastala v okviru skupščine slovenske komponente DS. Marsič, ki je tudi organizacijski tajnik SKGZ (funkcijo je zamrznil), se je za kandidaturo odločil po dobrem premisleku, saj se je zavedal pasti in nevarnosti, ki mu pretijo. Nekateri strupeni napadi so ga nazadnje prepričali, da kandidira. Njegova glavna vodila so mir, sožitje, solidarnost, enakopravnost in zaščita pravic slovenske manjšine. Vidali, ki je bil član SSk in predsednik tržaškega pokrajinskega sveta, se je za kandidaturo odločil po dolgem pogovoru z nekdanjo pokrajinsko predsednico Mario Tereso Basso Poropat, ki je mnogo storila za slovensko narodno skupnost in za uveljavljanje dvojezičnosti.

Čeprav glavne javnomnenjske raziskave pripisujejo gladko zmago desni sredini, se je razprava zaključila ob ugotovitvi domala vseh govornikov, da se da še marsikaj spremeniti. Pomembno je torej vztrajati pri prepričevanju ljudi, da gredo na volišča in oddajo svoj glas temu ali onemu kandidatu, so povedali. Dejstvo je, da bo zaključna beseda padla šele 29. aprila.

Aljoša Gašperlin

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst