mirosic-v-ts

Za modro in finančno vzdržljivo upravljanje z nepremičninami

 

 

TRST – Mirošičev krog obiskov

 

TRST – Republika Slovenija si želi, da se z Narodnim domom v Trstu ne bi ponovil koroški Korotan, se pravi finančno nevzdržen projekt. Zato bo Slovencem v Italiji pomagala z nasveti, a odločitev, kako izkoristiti veliko nepremičnino v Ulici Filzi, prepušča manjšini. To je glavni poudarek ob koncu natrpanega dneva, ki ga je sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič preživel v Trstu.

Zjutraj se je srečal s predstavniki Kmečke zveze, čemur je sledil še obisk Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, stadiona 1. maja, Tržaškega knjižnega središča in nazadnje še Narodnega doma.

Tu je s predstavniki krovnih organizacij tekla beseda o prihodnjih načrtih, glede na to da se je italijanski zunanji minister pisno obvezal za vrnitev Narodnega doma do leta 2020.

Kot nam je povedal generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk, je šlo za zelo konkretne pogovore, v katere so vključili vse »ključne dimenzije manjšine«.

Dom bi Slovenci dobili v uporabo, prepis lastništva pa ne pride v poštev. Tako kot določa državni zaščitni zakon, bi se vanj gotovo vselila Narodna in študijska knjižnica, ob njej pa še druge slovenske organizacije. Katere še ni znano, je pa Volk namignil, da je včerajšnji krog obiskov povedno sporočilo. Prvi konkretni koraki naj bi bili opazni že čez pol leta.

Stadion 1. maja pa ima po prepričanju slovenskih diplomatov prav poseben strateški pomen, saj je – in bo – namenjen predvsem mladim. Tudi tamkajšnje razvojne načrte bo Slovenija pozorno spremljala. (pv)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst