Dipiazza

Vsaka institucija mora opraviti svojo nalogo

 

Srečanje italijanskega in slovenskega predsednika Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu mora biti tudi vsebinsko, z namenom, da se uresniči načrt notranjega ministrstva o vrnitvi poslopja slovenski narodni skupnosti v Italiji in se sklene sporazum, ki ga bosta blagoslovila predsednika. Pri tem morajo biti vsi udeleženi subjekti aktivni in opraviti svojo nalogo. Med temi je tudi Občina Trst, ki mora upoštevati zakonodajo in opraviti svoje dolžnosti. Drugače dogodek ob 13. juliju ne bi imel smisla.

To izhaja s srečanja, ki je včeraj v mestni hiši potekalo med tržaškim županom Robertom Dipiazzzo, predsednico SKGZ Ksenijo Dobrila, predsednikom SSO Walterjem Bandljem ter generalnim konzulom Republike Slovenije v Trstu Vojkom Volkom. Predsednika krovnih organizacij in generalni konzul so županu izrazili podporo prizadevanjem za vrnitev Narodnega doma Slovencem v Italiji ter predstavili svoje poglede na postopek vračanja.

Strinjali so se, da bo obeležitev 100. obletnice požiga Narodnega doma velik dogodek za oba naroda in v duhu preseganja tragične preteklosti. Narodni dom slovenska manjšina vidi v prihodnosti kot točko sprave in zbliževanja med Slovenci in Italijani in vsemi, ki jim je blizu ideja preseganja bremen preteklosti. Dodali so, naj Narodni dom v Trstu postane tudi točka premislekov o prihodnosti evropskega povezovanja. Generalni konzul Volk je županu Dipiazzi prinesel pozdrav pisatelja Borisa Pahorja z dobrimi željami, da »vsi skupaj izpeljemo vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini«.

Na srečanju so županu razložili, da je jasno, da se manjšina ne bo vselila v Narodni dom dan po 13. juliju, da pa morajo vsekakor vse institucije opraviti svojo nalogo in dati svoj doprinos v okviru načrta italijanskega notranjega ministrstva za vrnitev stavbe. Župan Dipiazza je potrdil, da Narodni dom po zakonu pripada Slovencem v Italiji in da sam namerava upoštevati zakonodajo. To je zatrdil tudi v pismu, ki ga je naslovil na ministrstvo, čeprav je v njem dodal, da občinski svet je suveren (to sicer zadeva bolj premestitev univerzitetnega oddelka za tolmače in prevajalce v občinsko stavbo Gregoretti 2 v svetoivanskem parku). Zaradi tega je pomembno, da vse institucije opravijo svojo dolžnost in uresničijo načrt ministrstva, je poudarila Dobrilova.

Postopek se torej nadaljuje. O polemikah glede odločitve občinske uprave, da razglasi preznik 12. junija, na dan, ko so leta 1945 jugoslovanski vojaki zapustili Trst, so govorili le obrobno, saj je bilo včerajšnje srečanje dogovorjeno že v začetku marca in je bilo posvečeno vrnitvi palače v ulici Filzi.

Dipiazza bo nedvomno ravnal pametno in odgovorno, je po srečanju izjavil Bandelj, ki je ocenil, da je bil sestanek pozitiven. Zdaj je treba mirno in preudarno nadaljevati po začrtani poti, ki bo 13. julija lahko privedla do drugega najpomembnejšega dogodka za slovensko manjšni po izglasovanju zaščitnega zakona št. 38/01, je dodal. Sporazumu bo sledila časovnica, ki bo določila posamezne korake za odselitev šole in vrnitev poslopja slovenski narodni skupnosti.

Vrnitev Narodnega doma je za Italijo obveza na podlagi zaščitnega zakona za slovensko manjšino iz leta 2001, ki je določil, da naj bi Slovencem zgradbo vrnil v petih letih. A ker v več kot 15 letih ni bil vrnjen, sta zunanja ministra Karl Erjavec in Angelino Alfano leta 2017 podpisala dogovor, v katerem sta ponovila zavezo o vrnitvi ter kot ciljni datum določila koncec leta 2020. (Aljoša Gašperlin, Primorski dnevnik, 30.5.2020)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti