IMG_1473

Vrnitev Narodnega doma investicija za bodočnost

≫Vrnitve Narodnega doma ne gre smatrati kot povračilo škode slovenski manjšini ali protivrednost za požig; to gesto moramo razumeti kot investicijo v bodočnost, namenjeno mladim.≪ Pogled predsednika Fundacije Narodni dom Rada Raceta je bil na včerajšnji slovesnosti ob stoprvi obletnici požiga Fabianijeve palače uprt zlasti v prihodnost. Prireditev je – za zaprtimi vrati oziroma z omejenim številom povabljenih gostov – fundacija priredila v sodelovanju s krovnima organizacijama SKGZ in SSO v veliki dvorani palače v Ul. Filzi. Neposredno so jo predvajali tudi na Facebooku, celoten posnetek je od danes na voljo na spletnih kanalih organizatorjev.

Race je med drugim še poudaril, da pomeni vrnitev stavbe s simbolno neprecenljivo vrednostjo istočasno poraz za nacionalizem in revanšizem, ki je v naših krajih še prisoten. Zbrane sta nagovorila tudi ministrica Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch ter Pierpaolo Roberti v imenu deželne vlade FJK. Prva je pred oči priklicala lanski dolg aplavz zbrane množice pred Narodnim domom, v katerem se je skrivalo prepričanje, da se začenja novo obdobje. Trst je skratka resnično postal prostor, kjer predstavlja bližnji obogatitev in ne grožnje. Podobnega duha je bil tudi Roberti, ki je sicer izpostavil zlasti simbolno gesto dveh predsednikov na bazovskem šohtu, ne pa na bazovski gmajni. Lani – je poudaril – smo vsekakor le obrnili stran in postavili temelje novega prijateljstva med dvema državama.

Med oblastmi in političnimi predstavniki so bili med drugim prisotni slovenski generalni konzul v Trstu Vojko Volk, tržaški prefekt Valerio Valenti, kvestorica Irene Tittoni ter deželna svetnika Igor Gabrovec in Danilo Slokar, škofov namestnik Roberto Rosa. Senatorka Tatjana Rojc je posredovala pisni pozdrav. Po nagovorih se je delegacija oddolžila spominu na 13. julij 1920 s skupnim vencem. Na pročelje Narodnega doma ga je položila v imenu fundacije in vseh organizacij, društev in ustanov, ki so si v preteklih letih prizadevale, da ne bi temno poglavje polpretekle zgodovine tonilo v pozabo in skušale pod skupnim imenovalcem sožitja tlakovati novo pot. Med temi so organizatorji (poleg članov upravnega odbora fundacije) izpostavili še Stranko Slovenske skupnosti, inštitut Irsrec, Vzpi-Anpi in klub Touristi Triestini.

Glavno besedo pa je imela predstavitev zgodovinske monografije Ogenj, ki je zajel Evropo – Narodni dom v Trstu 1920-2020, o kateri bomo podrobneje še poročali. Avtorja, tržaška zgodovinarja Borut Klabjan in Gorazd Bajc, sta v pogovoru z novinarko Poljanko Dolhar razkrila bistvo vsebinskega jedra knjige. Prireditev je obogatil nastop Glasbene matice. Zapela sta solista Ester Gomisel in Tomaž Grassi ob klavirski spremljavi Petre Grassi. Program je povezovala Loredana Gec.

Leto dni po podpisu memoranduma za vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji še ni vse steklo po načrtih. Snovalci novega poglavja so si prizadevali, da bi ob 101. obletnici prišlo do težko pričakovanega prepisa lastništva. Postopek se je potem dodatno zavlekel zaradi novega koronavirusain zamenjave italijanske vlade. Vseeno pa je včeraj prevladoval optimizem, saj sta predsednika Borut Pahor in Sergio Mattarella lani utrla pot, s katere ni povratka. (Vesna Pahor, Primorski dnevnik, 14.7.2021)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=WhbuNkdB3oM

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo