putin-tks-2

Vladimir Putin še vsaj do leta 2024

 

 

TRST – V Tržaškem knjižnem središču javno srečanje z novinarjem Andrejem Stoparjem

Vladimir Putin bo ostal na čelu ruske države še vsaj do leta 2024. Njegova izvolitev na predsedniških volitvah 18. marca dejansko ni pod vprašajem, saj je v bistvu brez konkurentov, njegov najbolj zagrizen politični nasprotnik in opozicijski politik Aleksej Navalni pa zaradi prepovedi ruske volilne komisije ne bo mogel kandidirati. Putin, ki se bo potegoval za četrti predsedniški mandat, dvakrat pa je bil premier, leta 2024 ne bo smel več kandidirati. Če ne bodo spremenili ustave, pa se bo najbrž dobil kakšen Putinov naslednik, kot se je v preteklosti zgodilo z Dmitrijem Medvedjevom.

To je prišlo do izraza na javnem srečanju o Putinovi Rusiji in njeni vlogi na svetovni šahovnici s posebnim ozirom na odnose s Trumpovimi Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo, ki ga je priredila Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) včeraj popoldne v Tržaškem knjižnem središču. Pred številnim občinstvom je o Putinu govoril odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija in nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Moskve Andrej Stopar, ki je odgovarjal na vprašanja predsednika SKGZ Rudija Pavšiča. Stopar je novembra lani za posebno izdajo ljubljanskega tednika Mladina napisal več člankov, v katerih obravnava Putina iz več zornih kotov. V Rusiji je bil osem let, in sicer v obdobju 2005-2013, z mnogimi ruskimi prijatelji pa ima še danes stike in se ne odreka občasnim potovanjem v Rusijo.

Stopar je o Putinu uvodoma povedal, da ima po eni strani mnogo sovražnikov, po drugi ga mnogo ljudi spoštuje in ne nazadnje tudi voli zanj. Za ene je zelo nevaren, za druge je jamstvo za mir. Prvo vprašanje je tako zadevalo orožje in Putinove napovedi, da razpolaga z novimi tehnologijami na tem področju. Ali Putin res razpolaga z novim orožjem, ni mogoče vedeti, je dejal Stopar. V resnici gre za močno Putinovo sporočilo svetu, ki ima več pomenov, med temi tudi volilnega. Ruska javnost pač vselej odobrava vse, kar je povezano z močjo in uveljavljanjem ruske države v svetu, ki jo morajo drugi upoštevati in spoštovati. Nedvomno pa drži, da ima Rusija ogromen vojaški potencial, kot je to na primer dokazala na Krimu, je spomnil Stopar in dejal, da »kdor ni razumel dogajanja v Siriji, ne bo razumel napovedi o orožju«. Dalje je bil poudarek na predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in njegovih napovedih o novi carini na jeklo in aluminij. Če se bo to razširilo tudi na avtomobile, bo dejansko konec pakta med EU in ZDA, je ocenil Stopar. Dejstvo pa je, da bo Putin ščitil interese na vsak način, tudi vojaški.

Stopar, ki je povedal, da razmišlja prorusko, podpira tudi odnose med Ljubljano in Moskvo, čeprav po njegovi oceni »proruskost slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca ni posledica globokega razmisleka« in jo nekateri izkoriščajo v politične namene. Stopar je govoril tudi o odnosih med EU in Moskvo ter o sankcijah. Novinar nasprotuje sankcijam, a tudi aneksiji Krima, saj je to tako, kot da bi se Italija ponovno zgledovala po Rapalski meji. Evropa si vselej želi bolj demokratično Rusijo, v odnosih med EU in Rusijo pa nad logiko vrednot večkrat prevlada logika profita.

Aljoša Gašperlin

Povezane objave

Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!
Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ