fallback-thumbnail

Veleposlanik Mirošič z zastopniki naše skupnosti

PRIMORSKI DNEVNIK, 13. novembra 2010

TRST – Slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič je včeraj podrobno seznanil predstavnike slovenske manjšine s svojimi napori in s prizadevanji Republike Slovenije za ohranitev italijanskih državnih prispevkov manjšinskim ustanovam. Diplomat se je v preteklih tednih srečal s predstavniki italijanske vlade, svoje aktivnosti pa bo nadaljeval, dokler se problem ne bo rešil, je izjavil po delovnem sestanku na sedežu slovenskega generalnega konzulata.

Mirošič si je pri svojih aktivnostih zadal tri cilje: ohranitev za leto 2011 finančnega stanja iz tekočega leta, sistemsko rešitev financiranja manjšine ter oblikovanje institucionalnega omizja pri predsedstvu italijanske vlade za odnose s slovensko manjšino. O tem vprašanju se je veleposlanik pogovarjal s podtajnikom pri predsedstvu vlade Giannijem Letto, ki je pokazal zanimanje za takšno omizje. Manjšina namreč trenutno v Rimu nima pravega institucionalno-političnega sogovornika, saj se z zadevo ukvarjajo tako na notranjem ministrstvu (podtajnik Nitto Francesco Palma) kot tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Za to področje je na Farnesini pristojen podtajnik Alfredo Mantica, ki sicer formalno odgovarja za stike z Italijani po svetu in je pri tem glavni vladni sogovornik italijanske manjšine v Sloveniji in Hrvaški. Mantica se bo v torek v Rimu srečal s sekretarko na slovenskem zunanjem ministrstvu Dragoljubo Benčina, ki je odgovorna za bilateralne in meddržavne odnose.

Mirošič je pozdravil usklajeno dejavnost slovenske manjšine v boju za finančne prispevke, pri aktivnostih v Rimu pa deluje v tesnem sodelovanju z ministrstvom za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga je na včerajšnjem sestanku zastopal sekretar Boris Jesih. Skratka usklajena politika med Slovenijo in predstavništvom slovenske narodne skupnosti, ki je že lani ob istem vprašanju obrodila uspeh.

Sredi decembra je v Rimu napovedano medministrsko srečanje vlad Italije in Slovenije, od katerega si tudi slovenska manjšina veliko obeta. Po novem letu naj bi Rim obiskal tudi slovenski predsednik Danilo Türk.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst