slika-vlada-rs

»Več Slovenije v zamejstvu in več zamejstva v Slovenijo«

LJUBLJANA – Prva seja sveta vlade RS v novi sestavi

 

LJUBLJANA – V vladni palači je bila včeraj prva seja sveta vlade za Slovence v zamejstvu v novi sestavi, hkrati je bila to tudi prva letošnja seja omenjenega sveta. Na seji so poleg predstavnikov iz zamejstva sodelovali še premier Miro Cerar, ministri Gorazd Žmavc, Dejan Židan, Zdravko Počivalšek, Tone Peršak ter državni sekretarji in generalni konzuli. Na novinarski konferenci po seji sveta, so poudarili, da se je položaj slovenskih avtohtonih skupin v sosednjih državah v zadnjih letih izboljšal in da biti Slovenec v državah, kjer živi slovenska manjšina, vedno bolj postaja prednost. Slovence v Italiji v svetu po novem zastopajo poslanka Tamara Blažina, podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec in predsednika SSO in SKGZ, Walter Bandelj in Rudi Pavšič.

Na seji so izpostavili pomen dobrososedskih odnosov Slovenije, kar koristno vpliva tudi na položaj samih manjšin v sosednjih državah, Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem. Zavzeli so se za nadaljnja gospodarska vlaganja s strani Slovenije na območja, kjer živijo slovenske avtohtone manjšine, in podporo obmejnemu sodelovanju. Vodilo naj bi bilo »več Slovenije v zamejstvu in več zamejstva v Slovenijo«.

Da manjšine niso del problema, ampak so del rešitve in izziv za dobrososedske odnose, je poudaril tudi minister Žmavc. Zavzel se je za »več Slovenije«, ker odpiranje meja pomeni dodatno ustvarjanje gospodarskega in kulturnega slo­venskega prostora. Na temelju slovenske kulturne dediščine in slovenskega jezika ter identitete pa se po njegovi oceni odpirajo tudi možnosti gospodarskega sodelovanja.

Premier in predsednik sveta Cerar je v nagovoru članom sveta, ki je danes nastopil tretji mandat, poudaril, da spada med poglavitne in stalne naloge Slovenije »uveljavljanje in razvijanje skupnega slovenskega kulturnega prostora ter prizadevanje za ohranitev in krepitev slovenstva v skupnem slovenskem prostoru«, so ob tem sporočili iz urada vlade za Slovence v za­mejstvu in po svetu, saj seja sveta ni bila odprta za javnost.

Svet za Slovence v zamejstvu je stalno posvetovalno telo vlade, ki ga je ta v skladu s krovnim zakonom o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja ustanovila julija 2006. Poleg predsednika in podpredsednika sveta je v novi sestavi sveta še 13 predstavnikov iz zamejstva in pet predstavnikov iz Slovenije.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst