fallback-thumbnail

Včeraj seja Slovenske manjšinske koordinacije

PRIMORSKI DNEVNIK, 23. oktobra 2010

LJUBLJANA – Prihodnji predsednik Slovenske manjšinske koordinacije (Slomak) naj bi izhajal iz vrst organizacij Slovencev v Avstriji, ki se bodo morale o njem dogovoriti, dokončna odločitev pa naj bi padla na prihodnji seji Slomak-a, ki bo konec novembra v Ljubljani. Novo vodstvo bo moralo tudi pripraviti nov pravilnik, po katerem naj bi se sklepi sprejemali ne več soglasno, ampak z večino glasov, v nadaljevanju pa bi moralo tudi odločati o vstopu morebitnih novih članic v koordinacijo.

To je, na kratko povedano, rezultat včerajšnje opoldanske seje predsednikov oz. predstavnikov organizacij, članic Slomak-a, ki je potekala v prostorih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v Ljubljani, posvečena pa je bila predvsem vprašanju rotacije oz. temu, kdo oz. katera organizacija bo vodila Slomak, ki ga trenutno vodi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem in podpredsednik Slomak-a Jože Hirnök, potem ko je predsednik koordinacije Rudi Pavšič, drugače tudi predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (poleg Sveta slovenskih organizacij ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji), lani zamrznil svojo predsedniško funkcijo.

Na seji se je pojavilo novo ime: kandidat za novega predsednika Slomak-a je namreč postal novi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (poleg Zveze slovenskih organizacij ene od krovnih organizacij Slovencev na avstrijskem Koroškem) Valentin-Zdravko Inzko, ki ga je predlagal podpredsednik iste organizacije Nanti Olip, ki naj bi zasedel mesto tajnika koordinacije. Posledica Olipovega predloga je bila, da je predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka umaknil predsedniško kandidaturo predstavnika te organizacije Bernarda Špacapana (v primeru izjalovitve Inzkove kandidature pa bo SSO Špacapana ponovno predlagal za predsednika Slomak-a), medtem ko sta za predsedniško mesto v igri še dve imeni, ki sta prišli do izraza med razpravo: predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm in »zamrznjeni« predsednik Slomak-a Rudi Pavšič, ki bo, če bodo stvari šle po njegovih besedah v čudno smer, odmrznil svojo kandidaturo, dokler ga koordinacija ne zamenja. Na koncu pa je bil sprejet predlog o enomesečni odložitvi sklepa o vodstvu (kot že rečeno, naj bi naslednja seja potekala konec novembra v Ljubljani), da bi se organizacije Slovencev v Avstriji (poleg NSKS in ZSO je tu še društvo Člen 7, v katerem se zbirajo Slovenci na avstrijskem Štajerskem) dogovorile o kandidaturi.

Kdorkoli že bo, pa se bo moral novi predsednik Slomak-a (in z njim tudi novi tajnik) posvetiti pripravi novega pravilnika, na podlagi katerega bo možno sprejeti sklepe z večino in ne več s soglasjem vseh članic, kot se dogaja zdaj. Prav tako se bo treba odločati glede morebitnega sprejemanja novih članic v koordinacijo, ki je prejela doslej štiri prošnje za članstvo: poleg Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, ki jo vodi Bernard Sadovnik in velja za »tretjo krovno organizacijo« Slovencev na avstrijskem Koroškem, so jih predložili še Enotna lista (politična stranka koroških Slovencev), iz Italije pa slovenski komponenti Demokratske stranke in Združene levice.

Povezane objave

Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti
Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam
Romano Prodi na predstavitvi knjige o Mitji Volčiču in v Novi Gorici ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU