20230327 - Valentina Repini 1

Valentina Repini (DS) obiskala SKGZ

»Prepričani smo, da morata politika in stranke spet zavzeti mesto, ki ga je večkrat zasedla civilna družba s krovnima organizacijama na čelu.« Pogovor med predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenijo Dobrila in Valentino Repini, kandidatko za deželne volitve na listi Demokratske stranke, je potekal v ponedeljek na tržaškem sedežu SKGZ v tej smeri.

Krovna organizacija se je namreč odzvala prošnji kandidatke za srečanje in je utemeljila izzive, ki jih je že strnila v svoji politični agendi, s katero je v tem predvolilnem obdobju seznanila vse stranke. Predsednica Dobrila je Valentini Repini predočila potrebo civilne službe, da ima v Deželnem svetu FJK zanesljivega in operativnega sogovornika, ki naj sledi potrebam narodne skupnosti. »Valentina Repini tudi v vlogi občinske svetnice v Trstu pooseblja učinkovito, kompetentno in vestno sogovornico, ki z veliko mero pozornosti do vsakega vprašanja vztrajno zasleduje rešitve,« je poudarila Ksenija Dobrila.

Na seznamu prioritet je prva na vrsti udejanjenje in nadgradnja deželnega zaščitnega zakona v smeri vzpostavitve deželnega programa jezikovne politike za slovenščino, čigar namen je utrditi pravni položaj, družbeni ugled in vidno prisotnost slovenskega jezika v FJK, tudi prek doslednega uresničevanja zaščitne zakonodaje in spodbujanja uporabe jezikovnih pravic. Prav tako sta se predsednica in kandidatka strinjali okrog prepričanja, da opravlja slovenski svetnik vlogo povezovalca med potrebami skupnosti in deželno vlado. Skupnih točk je bilo med ponedeljkovim srečanjem veliko, med drugim prepričanje o potencialu velike politične vloge, ki jo lahko odigra slovenski predstavnik v Deželnem svetu, ne le v odnosu do Slovencev, ampak tudi do celotnega deželnega prebivalstva ter v čezmejnem prostoru. Nazoren primer je lahko skrb za povezovanje treh priznanih avtohtonih narodnih skupnosti v FJK., na katerih temelji avtonomija Dežele FJK.

Tudi zaključni pogled je bil skupen: poziv vsem Slovencem, naj se udeležijo volitev in naj izberejo slovenskega kandidata oz. kandidatko.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst