alpejadran

Vabilo na srečanje Alpe-Jadran: regija miru

 

 

Veliko srečanje na tromeji ob 100-letnici zaključka prve svetovne vojne ob prisotnosti najvišjih predstavnikov držav in dežel alpejadranskega prostora je cilj, ki si ga je zadala delovna skupina društev in organizacij iz Avstrije, Slovenije in Italije, da bi izpričali željo po miru in sodelovanju. Preteklost, ki je bila dokaj travmatična in trda za te kraje in ljudi, naj postane razlog za večje prijateljstvo, mir in povezovanje. To je predpogoj, da postane območje med Alpami in Jadranom model nove Evrope in spoštljivega večjezičnega in multikulturnega sobivanja.

Dolga leta nerešeni konflikti iz preteklosti so ves čas obremenjevali medsebojne odnose, kar ni bilo perspektivno. Zato so znanstveniki, zastopniki organizacij ter posamezniki sklenili, da se bodo o spornih vprašanjih pogovarjali brez tabujev in odprto. Pri dialoških omizjih so prišli do besede ljudje zelo različnih političnih usmeritev in starostnih skupin. Odprti in inkluzivni dialog, svobodna razprava se je začela na Koroškem, v zadnjem letu se je razširila tudi na druga območja Alpe-Jadrana. Vanjo so vstopili tudi predstavniki slovenske in italijanske manjšine iz FJK in Slovenije.

Skupni cilj je, da se ob obravnavanju preteklosti usmerimo v skupno bodočnost. Pobudniki smo prepričani, da je za mir v smislu »Mirovne regije Alpe-Jadran« poleg tega, da orožje molči, potreben tudi mir v glavah v tej regiji živečih ljudi. Potrebno je obravnavati in spreminjati nasprotujoče si kulture in politike spominjanja s pomočjo vizije o transnacionalni in interkulturni mirovni regiji Alpe-Jadran. Zgodovina je bila do našega prostora dokaj kruta in neizprosna, čas pa je, da ob ohranjanju različnih zgodovinskih spominov, poiščemo tisto, kar nas povezuje in nas dela eno najbolj perspektivnih in zanimivih evropskih regij.

Vabimo vas na predstavitev zaključkov delovne skupine in razprave o bodočih pobudah, začenši s pripravo manifestacije na tromeji. Na srečanju bomo predstavili tudi brošuro, ki je nastala kot sinteza večletnega skupnega sodelovanja.

 

Srečanje bo v sredo, 23. maja 2018, ob 10.30 v Tržaškem knjižnem središču TS 360 v Trstu (Oberdanov trg 7).

 

Na predstavitvi bodo spregovorili Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Maurizio Tremul, predsednik Izvršnega odbora Italijanske unije, Josef Feldner, predsednik Heimatdiensta iz Celovca in ustanovni član PRAA, Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij iz Celovca in ustanovni član PRAA, Jan Brousek, koordinator projekta ter Danijel Grafenauer, član Kluba koroških Slovencev.

 

Rudi Pavšič,

predsednik SKGZ

 

Trst, 21. maja 2018

 

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo