fallback-thumbnail

V Trstu zasedal Izvršni odbor SKGZ

Slovenska kulturno-gospodarska zveza bo v letošnji sezoni naravnala svoje delovanje v smeri vrednotenja naše prisotnosti, ob iskanju tvornega dialoga s sogovorniki in ob upoštevanju izhodišč, ki so zapisane v ustanovni listini organizacije, je zapisano v tiskovnem sporočilu SKGZ. Prilagoditi se moramo novim časom in obenem ohraniti vrednote, ki zaznamujejo napredna gibanja. Posebno pozornost pa bo SKGZ namenila sodelovanju s Svetom slovenskih organizacij.
V Benečiji bo SKGZ svojo pozornost namenila vprašanju jezika, narečij in identitete ter bo nadaljevala s prirejanjem pobud v sodelovanju s krajevnimi upravami. Glavni cilj bo uveljavljanje zaščitnih norm, zlasti kar zadeva vidno dvojezičnost.
Posebno poglavje predstavlja šolstvo. Glede tega so na seji Izvršnega odbora, ki ga je vodil predsednik Rudi Pavšič, izrazili presenečenje nad pisanjem beneškega petnajstdnevnika Dom, ki postavlja na glavo stališča, ki sta jih v skupnem dokumentu izrazili obe krovni organizaciji.
Bližnje občinske volitve v Gorici ter čezmejno sodelovanje bodo argumenti, s katerimi se bo soočalo goriško vodstvo SKGZ, ki bo svojo skrb v še večji meri posvetilo stikom s članstvom in sodelovanju s slovenskimi občinskimi upravami.
»Antifašizem danes« pa bo rdeča nit pobud krovne organizacije na Tržaškem. Več bo tudi pobud v smeri uveljavljanja naše prisotnosti v mestnem središču.
O teh argumentih so na seji Izvršnega odbora spregovorili pokrajinski predsedniki Luigia Negro, David Peterin in Tomaž Ban, predsednik Deželnega sveta Igor Kocijančič pa je orisal načrt delovanja »parlamenta« krovne organizacije.
Predsednika SKGZ in SSO se bosta v kratkem srečala s predsednikom slovenskega parlamenta Milanom Brglezem, ki bo konec meseca gostil predsednico italijanske Poslanske zbornice Lauro Boldrini, na katero sta Pavšič in Bandelj tudi naslovila prošnjo za srečanje. Predsednik Pavšič je na seji IO poročal tudi o pripravah na odkritje spomenika padlim slovenskim vojakom v prvi svetovni vojni v Doberdobu, kjer je napovedana prisotnost najvišjih predstavnikov Slovenije in Italije. V organizaciji Slomaka bosta delegaciji obeh krovnih v začetku oktobra obiskali Evropski parlament in Svet Evrope v Strasbourgu. Tu se bodo srečali s slovenskimi in italijanskimi evropskimi poslanci.
Stoletnico rojstva Borisa Raceta – Žarka bodo novembra obeležili v Trstu in v rojstnih Hrpeljah, kjer bo postavljen doprsni kip dolgoletnega predsednika krovne organizacije.
Deželno vodstvo krovne organizacije je mnenja, da za učinkovito reševanje vprašanj Narodnega doma v Ul. Filzi in Stadiona 1. maj je nujno potrebno sestaviti delovni skupini, ki morata celovito slediti problematiki. Če v naši skupnosti ne bomo usklajeni, tvegamo veliko zmedo, ki ne bo privedla do nikakršnih konkretnih rezultatov, se končuje tiskovno sporočilo SKGZ.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo