fallback-thumbnail

V Trgovskem domu ob 15-letnici zaščitnega zakona

Minilo je natanko petnajst let, odkar je italijanski parlament odobril zakon št. 38, globalni zakon za »zaščito pravic italijanskih državljanov, ki pripadajo slovenski jezikovni manjšini«. Pravi temeljni kamen, torej, na podlagi katerega lahko Slovenci v Italiji (končno tudi na Goriškem in Videmskem) uveljavljamo svoje pravice in ki je sad dolgoletnih prizadevanj slovenskih predstavnikov na državni in krajevni politični ravni s pomembno oporo Republike Slovenije.

Še danes so mnenja o pomenu zaščitnega zakona deljena, še predvsem glede na dejstvo, da nekateri členi ostajajo neuresničeni oz. so nekoliko nedorečeni. Kateri so vzroki nepopolnosti v besedilu in zakaj niso bili že na papirju »de jure« definirani določeni pomembni aspekti (npr. dvojezično ozemlje), bo tema razgovora z nekaterimi protagonisti časa, ko se je snovalo zakonsko besedilo. Beseda bo tekla tudi o odločilnih trenutkih, ko je usoda zakonskega predloga visela na nitki, v kolikor smo bili tik pred zaključkom parlamentarnega mandata in pred novimi volitvami, ko je bila zagotovitev sklepčnosti senata stalno pod vprašajem.

Iz težav in anekdot izpred petnajstih let bodo na jutrišnjem večeru prešli tudi na analizo konkretnih učinkov zakona 38/2001, od podržavljenja dvojezične šole v Špetru in vračanja domov vse do pred kratkim rešenega vprašanja sistemsko urejenega financiranja slovenskih organizacij po 16. členu. Ob koncu bo priložnost tudi za diskusijo o možni nadgradnji zaščitnega zakona v smislu popravkov, ki bi lahko pripomogli k večji učinkovitosti omenjenih norm, kot tudi ne gre zanemariti druge plati iste medalje, in sicer ustreznega koriščenja že zagotovljenih pravic, pri čemer se še vedno kaže prevelika mlačnost med pripadniki slovenske manjšine v Italiji.

Javno srečanje, ki ga prirejata SKGZ in Združenje Darko Bratina danes, ob 18. uri v Trgovskem domu v Gorici, bo vodil časnikar Rado Gruden ob prisotnosti Miloša Budina, Stojana Spetiča, Jožeta Šušmelja in Tamare Blažine. Navzoč bo tudi Dimitri Volcic, ki je kot takratni senator pripomogel, da je bil 14. februarja 2001 končno izglasovan zaščitni zakon za slovensko narodno skupnost v Italiji.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst