imagen-primo-maggio-6_384133_20220502171413

V Števerjanu počastili prvi maj

Muhasto vreme z rosenjem in nadležnim vetrom je v mnogočem okrnilo prvomajsko praznovanje, ki so ga pripravili prizadevni člani kulturnega društva Briški grič iz Števerjana. Že od poldneva naprej so se nad Goriško zbirali črni oblaki, kar je marsikoga odvrnilo, da bi se podal na Bukovje, kjer je potekal vsakoletni shod. Kljub slabim obetom pa se je na prireditvenem prostoru nabralo kar lepo število ljudi, ki jim je pri srcu prvi maj in vse tisto, kar ta praznik predstavlja.

Tradicionalni števerjanski praznik od nekdaj velja za osrednji prvomajski shod v goriškem zamejstvu in se je pričel že v jutranjih urah. Na sporedu je bil pohod, prav tako tradicionalen, ki se ga je udeležilo štirideset privržencev tovrstnih rekreacijskih prireditev. Na pot s startom na Bukovju so se podali pohodniki različnih starosti, saj je šlo za traso dolgo kakih 17 kilometrov, ki ni bila pretežka in je bila speljana po gričkih in dolinah števerjanske in deloma goriške občine. Med potjo se je kolona ustavila pri kleti Damjana Podversica na Kalvariji, kjer jim je gospodar razkazal vinski objekt in dal pokusiti svojo kapljico. V drugem delu pohoda so se ustavili še pri agriturizmu Kovač družine Koršič na Jazbinah, kjer so pohodnike pogostili. Na Jazbinah ob spomeniku NOB so pohodniki s šopkom cvetja počastili padle domačine. Na Bukovje se je kolona vrnila okrog poltretje ure.

Takoj zatem se je vreme začelo kaziti, tako da so se prireditelji pravilno odločili, da kulturni program premestijo v dvorano, ki se je takoj napolnila. Omeniti gre, da so bili med gosti prisotni senatorka Tatjana Rojc, števerjanska županja Franka Padovan, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednik goriškega dela SKGZ Marino Marsič ter kandidatka leve sredine na skorajšnjih županskih volitvah v Gorici, Laura Fasiolo. Za uvodni pozdrav sta poskrbeli povezovalki večera, Jasna Tomsic in Ingrid Komjanc, ki sta v dvojezični obliki naglasili, da je do letošnjega prvomajskega praznika na Bukovju prišlo po dveh letih prisilnega zastoja, ki ga je povzročila pandemija covida-19.

K mikrofonu sta zatem stopila Marino Marsič in Laura Fasiolo, ki sta orisala plemetine vrednote prvomajskega praznika, ki naj se nadaljujejo skozi vse leto. Zlasti sta poudarila željo po miru, ki je porok za vsestranski razvoj človeštva.Slavnostni govornik Gorazd Humar iz Nove Gorice, ki je tudi predsednik društva TIGR Primorske, je uvodoma iznesel misel, da ima nadvse rad praznik 1. maja, praznik dela, največjo vrednoto človeške civilizacije. In prav delo je osnova za vso tisto nadgradnjo, kot sta kultura in umetnost, pa tudi šport in druga področja človeške ustvarjalnosti. To nam daje pravico, da današnji dan praznujemo s ponosom, veseljem in s spoštovanjem do vseh, ki poskušajo narediti kaj dobrega. Je hkrati tudi praznik svobode in zmage dobrega nad zlim. Upati je, da bo dobro nad zlim zmagalo tudi v Ukrajini, kjer divjajo viharji nove vojne na evropskih tleh. (Primorski dnevnik, 3.5.2022)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti