Glavna

V Kulturnem domu zaključni dogodek projekta Spomeniki prihodnosti in koncert TPPZ

Oder velike dvorane Kulturnega doma so po desetih letih spet krasili rdeči nageljni in na njem je ponosno zadonela pesem Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki prav letos praznuje petdeseto obletnico delovanja. V petek je namreč potekal zaključni večer digitalnega projekta Spomeniki prihodnosti, ki ga je financirala Dežela FJK in ga vodi Slovensko rekreacijsko društvo Jezero iz Doberdoba v sodelovanju s Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo, Zvezo slovenskih kulturnih društev ter Narodno in študijsko knjižnico.

Spletni portal omogoča obiskovalcem, da pridobijo informacije in si na fotografijah in videoposnetkih ogledajo spomenike, ki so na Tržaškem, Goriškem in Videmskem posvečeni borcem in padlim v boju proti nacifašizmu oz. vsem, ki so se žrtvovali za lepšo prihodnost. Projekt, ki je nastal na temeljih in vrednotah upora in antifašizma, pa ni zaključen: obiskovalci lahko spletno stran še naprej sooblikujejo z novimi zgodbami in spomini, je pojasnil Ilija Ota, ki je povezoval večer.

Spomeniki so kulturna dediščina, osnovana na trpljenju in uporu, prihodnost pa izhaja iz spoznanja, da svoboda ni samoumevna in mir ni za vedno, meni predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, ki je v svojem govoru poudarila, da je projekt namenjen vsem tistim Slovencem v Italiji in njihovim sopotnikom od nastanka fašizma pa vse do konca druge svetovne vojne, ki so za narodovo prihodnost darovali življenje – spomin nanje naj se spremeni v zavest in odločno stališče proti vojnam. Izbira 25. novembra za petkov večer ni bila naključna, saj je to mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Dobrila se je spomnila žensk, imena katerih so zapisana na različnih spomenikih, predvsem Zore Perello, ki bi letos praznovala sto let, Mire Bandi iz Prebenega in Vide Pregarc iz Ricmanj, ki sta bili ustreljeni, pa tudi preživelih bork Marine Bernetič in Jelke Grbec ter vseh žensk, ki so v današnji družbi žrtve nasilja.

Pred nastopom TPPZ je na oder stopil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, ki upa, da se bodo lahko naslednje leto, skupaj s prijateljem in predsednikom ANPI-VZPI Gianfrancom Pagliarulom (februarja letos sta položila venec žrtvam italijanske okupacije Ljubljane) ter s predsedniki Slovenije, Italije in Hrvaške, poklonili žrtvam koncentracijskega taborišča Kampor na Rabu ob 80. obletnici njegove osvoboditve. Križman meni, da bi se morali italijanski državljani in politiki zavedati, da se je druga svetovna vojna pričela mnogo preden bi italijanska vojska v sodelovanju s fašisti zapirala Slovence v rabsko taborišče zato, da ne bi bili v oporo partizanom, ki so se borili proti okupatorju. Izrazil je zadovoljstvo nad novo slovensko vlado in novo predsednico republike, ki spodbujata razvoj demokratične družbe, v kateri so prisotni skrb za grobove in spomenike partizanov ter razumevanje za polpreteklo zgodovino.

TPPZ Pinko Tomažič je pod vodstvom Pie Cah s pesmijo upora navdihnil občinstvo (v dvorani je sedel tudi generalni konzul RS Gregor Šuc), ki si je lahko med nastopom ogledalo tudi projekcije slik in posnetkov spomenikov. Pevski program je zajel dvajset partizanskih pesmi, od znanih Bazovica, Auschwitz, Naša vojska, Sivi sokole, pa do Slavospeva I. in II. prekomorske brigade, ki je bila, ob deseti obletnici smrti, posvečena pokojnemu Oskarju Kjudru, ustanovitelju in dolgoletnemu dirigentu zbora Pinko Tomažič. Pevski program sta zaključili Vstajenje Primorske in Bella ciao, pri katerih je občuteno sodelovalo tudi občinstvo. Po dolgem času so z zborom na odru nastopili tudi solisti Martina Feri, Darko Nikolovski, Aljoša Saksida ter skupina Dirty Fingers, ki jo sestavljata Samo Ferluga in Ivo Tull. Slovenski raper Nikolovski se je na koncu zahvalil vsem prisotnim in dodal, da se zamejski Slovenci ne smejo čutiti osamljene, saj v Sloveniji ≫še veliko tovarišev in tovarišic ve, da je Trst naš≪.

Saša Jančar

(Primorski dnevnik, 27.11.2022)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst