foto-zmavc-29.09.2017

V Kanalski dolini kmalu spet poučevanje slovenščine

OVČJA VAS – Rešili kočljivo vprašanje

Sestanek ministra Gorazda Žmavca s slovensko manjšino

 

OVČJA VAS – V Kanalski dolini bodo v prihodnjih dneh (morda že v ponedeljek) obnovili poučevanje slovenščine, ki so go bili primorani ukiniti zaradi pomanjkanja finančnih sredstev (honorar za učiteljico). To je sklep včerajšnjega sestanka med ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca s predsednikoma SKGZ in SSO Rudijem Pavšičem in Walterjem Bandljem ter z Anno Wedam iz Združenja Don Mario Cernet in Rudijem Bartalothom iz Slovenskega kulturnega središča Planika. Intenzivno pa se nadaljujejo prizadevanja za dolgotrajnejšo in sistemsko rešitev poučevanja slovenščine v Kanalski dolini.

Na sestanku so pregledali razloge za začasno prekinitev poučevanja slovenskega jezika, se pogovorili o najboljših možnostih za premostitev težav ter našli rešitev za takojšen začetek pouka slovenščine, piše v tiskovnem poročilu o sestanku. Minister Žmavc in udeleženci srečanja niso pojasnili podrobnosti dogovora, o katerem bo najbrž tekla beseda na sredini seji deželne posvetovalne komisije za Slovence. Zvedeli smo vsekakor, da se bosta pri zagotavljanju poučevanja slovenščine tudi finančno direktno angažirala SSO in SKGZ.

V Kanalski dolini je okoli 250 otrok v vrtcih in osnovnih šolah v novem šolskem letu ostalo brez pouka slovenščine, ker je zmanjkalo 16 tisoč evrov za učiteljico. Zataknilo se je v odnosih z deželno upravo in znotraj posvetovalne komisije, ki dejansko ni prižgala zelene luči za omenjeni prispevek za slovenščino v Ukvah, Žabnicah in na Trbižu. V Kanalski dolini so leta 1976 na pobudo Planike dobili prvi izvenšolski tečaj slovenskega knjižnega jezika in slovenskega glasbenega pouka.

V Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu so prejšnji teden za STA potrdili, da skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pozorno spremljajo dogajanja v Kanalski dolini. Dodali pa so, da Slovenija ne more posegati z ad-hoc akcijami, kadarkoli pride do operativnih zastojev pri financiranju ali izvajanju šolskih programov za slovensko manjšino v Italiji.

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst