56729adce688a_0

V Gorici bo danes Fabianijev dan

V Gorici bo danes Fabianijev dan, ki bo v imenu arhitekta in urbanista, rojenega na slovenskem Krasu pred 150 leti, na poseben način povezal Gorico in Novo Gorico. Niz dogodkov, ki bodo posegli tudi v urbano okolje, se bo začel pod večer.

Ob 18.30 bo v Trgovskem domu na Verdijevem korzu odprtje fotografske razstave z naslovom Fabiani – arhitektura na Goriškem: vzporednice in nasprotja, ki jo je pripravil Simon Kerševan, član Društva primorskih arhitektov. Razstava, ki bo postavljena v izložbah, v podobi analizira Fabianijevo arhitekturo. Odprtju bo sledila predstavitev dvojezičnega vodnika po Fabianijevi dediščini na širšem območju obeh Goric, ki bo nedvomno pripomogel k turistično-kulturni ponudbi mest. Pobudnik razstave, kipa in vodnika je SKGZ.

Ker gre za pomemben precedens v kulturnem povezovanju obeh Goric, zasluži nocojšnja gledališka predstava čim širši odmev in udeležbo, za dijake bo vstop prost

Ob 19.30 se bodo udeleženci pomaknili do bližnje gredice Ljudskega vrta, kjer bodo odkrili kip Maksa Fabianija, delo dijakov italijanskega umetnostnega liceja v Gorici, ki je poimenovan ravno po arhitektu. Za tem se bo dogajanje preselilo v mestno gledališče Verdi. Ob 20.15 bo v preddverju odprtje razstave Tanje Devetak z naslovom Fabiani Fashion; avtorica je navdih za svoje oblačilne podobe poiskala ravno pri Fabianiju. Ob 20.45 pa bo v dvorani goriška premiera dvojezične predstave Fabiani – umetnost bivanja. Gre za gledališki poklon arhitektu, za katerega je dala pobudo in ga režirala Neda Rusjan Bric. Čezmejno koprodukcijo so uresničili Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, združenje Artisti Associati iz Gorice in glasbena akademija Naonis. Ker gre za pomemben precedens v kulturnem povezovanju obeh Goric, zasluži predstava čim širši odmev in udeležbo. Pri vseh današnjih dogodkih bodo zato prisotni upravitelji obeh mest, na nocojšnji predstavi pa tudi oba župana, Matej Arčon in Ettore Romoli. Vstopnice so naprodaj pri blagajni gledališča, za dijake goriških šol bo vstop prost.

(Primorski dnevnik,17. decembra 2015)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti