magajna-ljubljana

V Galeriji Jakopič odprli razstavo fotografij Maria Magajne

 

 

Več kot le navaden fotograf

LJUBLJANA – V Galeriji Jakopič, eni osrednjih ljubljanskih galerij, ki se posveča vrednotenju fotografije, so sinoči odprli fotografsko razstavo Maria Magajne. Razstava nosi naslov Fotograf. Povečini gre za dela, ki so bila leta 2016, ob stoletnici avtorjevega rojstva, premierno predstavljena v Palači Gopčevič v Trstu, v slovenski prestolnici pa si je mogoče ogledati tudi posamezna dodana dela, med katerimi ne gre prezreti fotografij posnetih v Benečiji, ki so bile lani na ogled postavljene v Čedadu. O večernem dogajanju bomo še poročali, pred uradnim odprtjem pa je Robi Jakomin, ki je z Andrejem Furlanom kurator razstave, po njej pospremil novinarje.

Kuratorja sta si kot osrednje vodilo in navdih pri oblikovanju razstave sposodila Magajnove besede: »Bil sem navaden reporter in kot Slovenec sem za naše ljudi napravil, kar sem mogel.« Kot sta posebej izpostavila, naj bi izbor predstavljenih fotografij obiskovalcem karseda nazorno približal fotografov svet in svet njegovih malih herojev vsakdana. S svojimi fotografijami naj bi tako Magajna pisal in zapisal zgodovino ljudi, ki so, čeprav v zelo negotovih političnih razmerah, optimistično in s trdno voljo dan za dnem potrjevali svojo prisotnost. Razstava Fotograf temelji na izboru del, ki kar najbolj nazorno izpričujejo Magajnovo osnovno poslanstvo oz. njegovo brezpogojno vdanost fotoreporterskemu poklicu in neusahljivo voljo po ovekovečenju vsega, kar se je v Trstu in sirši okolici dogajalo. Kot še poudarjata Jakomin in Furlan, naj bi navkljub temu osnovnemu vodilu Mario Magajna z leti razvil svojevrsten fotografski jezik, ki v pravem ravnotežju spaja pripoved (novico, dogodek, zgodbo) in izpoved (nekakšno naivno, preprosto in neposredno obliko poezije).

Razstava Fotograf v Galeriji Jakopič predstavlja enega izmed pomembnih korakov k uveljavitvi in prepoznavnosti del tega izjemnega, a žal še vedno veliki večini nepoznanega tržaškega fotografskega mojstra. Navkljub dejstvu, da je Magajna prvič razstavljal v Trstu, in sicer v galeriji Scorpione, leta 1951 in številnim priznanjem, ki so sledila, naj bi dela Maria Magajne še vedno bila v precejšnji meri neznana v strokovnem slovenskem in še toliko bolj evropskem merilu. Med tržaškimi Slovenci njegovo ime sicer velja za pojem fotografa, ampak celo obsežen arhiv, ki ga je avtor podaril Narodni in študijski knjižnici v Trstu, naj bi bil še vedno povečini bolj ali manj nepoznan oziroma pomanjkljivo strokovno ovrednoten.

V prihodnjih letih naj bi se tako zvrstilo več dogodkov, katerim skupni cilj je prikaz in ovrednotenje fotografij Marija Magajne. Prav v tem kontekstu ne gre spregledati dejstva, ki ga je na otvoritvenem dogodku izpostavil kurator Jakomin, da naj bi razstavo, ki si jo je bilo že mogoče ogledati v Trstu, Gorici, Čedadu in sedaj Ljubljani, še v tem letu gostil tudi Rim. Ob tem pa potekajo tudi že prvi resnejši dogovori o predstavitvi fotografij Maria Magajne v še nekaterih evropskih prestolnicah.

Razstavo Fotograf si je mogoče v Galeriji Jakopič ogledati vse do 13. maja, javna vodenja v slovenskem jeziku potekajo vsako nedeljo ob 16.30, v angleškem jeziku pa ob sobotah, prav tako ob 16.30. Vodena ogleda s kuratorjema razstave bosta na sporedu v nedeljo, 25. marca, in na zadnji dan razstave ob 16.30. Za srednje, osnovne šole in vrtce sta po predhodni najavi v času trajanja razstave mogoči tudi fotografski delavnici Čarobni fotogram oziroma Camera obscura. (roša)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti