trgovski-dom-2.nadstr

Usoda četrtega nadstropja Trgovskega doma ostaja negotova

 

 

Več opcij za drugo nadstropje

Negotova je usoda četrtega nadstropja Trgovskega doma v Gorici. Kar pa zadeva drugo nadstropje, dvomov o tem, če se bo zanj našel novi stanovalec, danes ni. Na mizi sta trenutno že vsaj dve opciji: vanj se bo vselil sedež Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) ali pa bo namenjen slovenskemu glasbenemu šolstvu. Interes zanj je že izrazila Glasbena matica, medtem ko se Center Emil Komel še ni izjasnil okrog možnosti selitve svojih dejavnosti v druge prostore v mestu.

Z vprašanjem namembnosti drugega in četrtega nadstropja v palači, ki predstavlja vrhunec goriške zapuščine arhitekta Maksa Fabianija, se je v sredo spopadla komisija za Trgovski dom. Njen koordinator Livio Semolič je ostale člane seznanil, da je bil Trgovski dom predmet soočanja med predstavniki obeh glasbenih šol ter Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO). Za šoli je četrto nadstropje prevelik zalogaj, zato se mu po vsej verjetnosti nameravata odpovedati. Glasbena matica pa je pokazala konkretno zanimanje za drugo nadstropje, ki naj bi bilo v kratkem na razpolago. Kot je Primorski dnevnik že poročal, se je sprostil del drugega nadstropja, ki gleda na Korzo. Na površini tristo kvadratnih metrov je osem sob, vse so v odličnem stanju in takoj vseljive. Novi stanovalec jih bo moral le opremiti. Semolič je opozoril, da so tamkajšnji prostori prvenstveno namenjeni Evropskemu združenju za teritorialno sodelovanje. Da bo imelo sedež v Trgovskem domu, je zapisano tudi v statutu združenja. »Druge opcije bodo prišle v poštev le v primeru, da se EZTS GO prostorom odpove,« je pojasnil. Združenje je namreč imelo do pred kratkim sedež v pritlični pisarni Trgovskega doma. Nastanitev je bila začasna v pričakovanju na večje prostore v višjih nadstropjih. Pred nedavnim pa se je preselilo v Palačo Alvarez v Diazovi ulici. Novi sedež naj bi ustrezal potrebam združenja, pri katerem bodo morali sedaj povedati, če je selitev sedeža v Trgovski dom zanje še aktualna.

Komisija je vzela v poštev možnost, da se bo EZTS GO odpovedal drugemu nadstropju, za katerega bo nato treba najti novega uporabnika. Člani so potrdili stališče, ki so ga že zavzeli v preteklosti: Trgovski dom mora postati katalizator novih pobud iz vrst manjšine. Preseliti vanj društva, ki imajo udobne sedeže drugje in nimajo posebnih potreb, ne bi bila dobra rešitev. Izstopalo je tudi mnenje, da bi bil Trgovski dom idealen fizični kraj, kjer bi se glasbeni šoli dejansko začeli povezovati. Tja bi na primer lahko umestili učilnice za skupne tečaje. Prevladalo je mnenje, da naj vsekakor imajo prednost izobraževalne ustanove, ki so namenjene mladini. Uporabo prostorov bi lahko ponudili slovenskim šolam, je dejal Silvan Primosig, ki v komisiji zastopa SSO. Soglasje je bilo tudi okrog predloga o javnem razpisu, na podlagi katerega bi eno ali več sob drugega nadstropja namenili mladim slovenskim ustvarjalcem – posameznikom ali skupinam z inovativnimi zamislimi, nosilcem pobud za start-up podjetja s področja kulture ali znanja.

Odločitev o tem, kaj bo z drugim nadstropjem, naj bi padla še pred jesenjo.

 

 

TRGOVSKI DOM – Glasbeni šoli s krovnima organizacijama

»Prevelik zalogaj«

Odpovedati se četrtemu nodstropju bi pomenilo poroz za goriške Slovence

Prevzem četrtega, podstrešnega nadstropja Trgovskega doma je za Glasbeno matico in Center Emil Komel prevelik zalogaj, zato se mu šoli nameravata odpovedati. Primerno bi bilo, da si breme naložita Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, ki naj poiščeta najboljšo rešitev, sta soglašala Milena Padovan, predsednica Glasbene matice, in Blaž Kerševan, predsednik centra Komel, ki sta se pred desetimi dnevi sestala z deželnima predsednikoma krovnih organizacij Rudijem Pavšičem in Walterjem Bandljem. Prisotni so bili še nekateri predstavniki glasbenih šol in dveh organizacij. Komisijo za Trgovski dom je zastopal Livio Semolič. Ta je pojasnil, da dežela FJK pričakuje od slovenske narodne skupnosti, da čim prej sporoči odločitev o namembnosti četrtega nadstropja. Če manjšina ne bo imela zanj vsebine, bo dežela vrnila nadstropje državi, ki je lastnica palače na Verdijevem korzu.

Padovanova in Kerševan sta povedala, da so si predstavniki obeh šol ogledali nadstropje in pridobili strokovno mnenje o obnovi prostorov, večji del katerih je v zelo slabem stanju. Ugotovitve pa tudi pripombe in dvome sta šoli strnili v skupen dokument, ki sta ga marca izročili krovnima organizacijama. Bremena postopka, ki naj bi privedel do obnove in ki ni mogel še steči, ker nihče ni prevzel nadstropja, ter bremena zagotovitve primernih finančnih sredstev si glasbeni šoli ne moreta naložiti. Milena Padovan in ravnatelj Bogdan Kralj pa sta izrazila interes Glasbene matice za vselitev v drugo nadstropje.

Na potezi sta sedaj tudi krovni organizaciji ob upoštevanju ugotovitve njunih predsednikov, da odpovedati se četrtemu nadstropju Trgovskega doma bi pomenilo poraz za goriške Slovence.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo