svetniki

Tiskovno sporočilo o tržaških volitvah

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze ugotavlja, da je Trst potrdil svojo prvobitnost, ki je dokaj konservativno naravnana in jo le obrobno zanimajo evropski čezmejni projekti, beg možganov in skoraj dramatična demografska implozija.

Dodatni zasuk tržaške politične scene na desno nas resno zaskrblja, saj je desničarska stranka Bratov Italije druga stranka v mestu in ostaja še vedno dokaj nacionalistično profilirana. Nedvomno pa bo prav ta stranka imela v mestnem svetu in v občinskem odboru veliko manevrskega prostora.

Po drugi strani je tržaškim Slovencem uspel z izvolitvijo treh Slovencev iz vrst Demokratske stranke, spričo okoliščin, pravi podvig. Računamo še posebno na to jedro za sodelovanje pri uveljavljanju osnovnih pravic slovenske narodne skupnosti v Italiji, kot so: javna raba slovenskega jezika, vidna dvojezičnost, večja kulturna in družbena vidljivost v mestnem središču in v nastajajočih kulturnih strukturah v starem pristanišču, boljše upravljanje kraških vasi in kraškega okolja, potenciranje jaslične ponudbe v slovenskem jeziku, izboljšanje bivalnih pogojev slovenskih učencev v dotrajanih šolskih poslopjih. Ob tem gre nazadnje omeniti željo, da bi bilo čim manj ovir pri oživitvi Narodnega doma v taki obliki, kot so si ga zamislili naši predniki.

Preseneča in zaskrblja nas tudi dejstvo, da stranka Slovenske skupnosti ne bo imela niti enega svojega predstavnika v tržaškem občinskem svetu, kar je dokaj pomenljivo.

Ne glede na vse te razplete bo SKGZ nadaljevala z vsem možnim naprezanjem na poti dialoga z institucionalnimi sogovorniki tržaške občine, zato da se bodo udejanjile vse manjšinske pravice. Pomembne se nam zdijo predvsem tiste, ki predvidevajo uporabo slovenskega jezika v vseh možnih oblikah: od vidne dvojezičnosti do nastopov v slovenščini na sejah občinskega sveta. Že v naslednjih dneh bomo stopili v stik z novoizvoljenimi svetniki in z županom ter jih spodbudili, naj v najkrajšem možnem času sprožijo vse potrebne formalne korake, zato da bo tržaška občinska uprava spoštovala osnovne pravice slovenske narodne skupnosti, ki jih predvideva zaščitni zakon.

Predsednica Ksenija Dobrila čestita potrjenemu županu Dipiazzi, saj je volilni izid popolni izraz demokratičnega procesa, katerega se je tokrat žal udeležilo premalo volilnih upravičencev. Iskreno mu želi uspešno delo v korist vseh Tržačanov ne glede na jezikovno, kulturno, versko ali drugo pripadnost. Želimo si, da mu bo zares uspel dokaj zahtevni preboj ter da bo župan vseh, ne pa le tistih nekaj več kot dvajset odstotkov Trzačanov, ki so ga izvolili.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst