5739aaffdc883

Tiskovna konferenca SKGZ - SSO

Na novo zastavljeno sodelovanje med Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Svetom slovenskih organizacij ni lepotni okras in podobno, temveč ima za cilj reševanje konkretnih vprašanj Slovencev v Italiji. Rudi Pavšič pojmuje dogovarjanje kot praktični pristop do našega vsakdana, medtem ko je Walter Bandelj izpostavil, da je želja po sodelovanju prišla »s terena«, kjer si nihče ne želi prepirov. Torej daljnosežno sodelovanje in ne muha enodnevnica.
Predsednika SKGZ in SSO sta na včerajšnji novinarski konferenci predstavila obračun opravljenega dela in načrte za prihodnost. Velika pozornost je bila namenjena videmski pokrajini, ki ostaja najbolj ranljivo območje v naši skupnosti. Krovni zvezi podpirata pobude, da bi v sklopu beneške etape kolesarske dirke Giro d'Italia v petek, 20.5. prišla do izraza slovenska navzočnost. Na to bo opozarjal tudi dvojezični oglas v italijanskem športnem dnevniku La Gazzetta dello Sport. Glede Benečije bo 350 tisoč evrov iz sklada zaščitnega zakona (skupaj 1,4 milijona evrov) za videmsko pokrajino šlo špetrski dvojezični šoli.
SKGZ in SSO ob blizu spremljata izvajanje reform zadružnih bank (v kratkem bo srečanje z obema slovenskima bankama) in trgovinskih zbornic, kjer tvegamo, da bomo spričo združitve med Trstom in Gorico Slovenci ostali brez predstavništva. Krovni zvezi podpirata sodelovanje Glasbene matice in glasbenega centra Komel na Goriškem, v Trstu sta direktno soudeleženi pri Narodnem domu v Filzijevi ulici, Narodnem domu pri Sv. Ivanu, Stadionu 1. maj in Kulturnem domu. To je zelo velik zalogaj, ki nujno kliče na evidentiranje prednostnih posegov.
Bandelj in Pavšič sta zadovoljna s finančnimi prispevki, ki jih Slovenci dobivamo iz Rima, precej nezadovoljna oziroma razočarana pa s pomočjo, ki prihaja iz Slovenije. Letos bo iz Ljubljane prišlo 300 tisoč evrov manj finančne pomoči, ki je v zadnjih letih strmo padla za kar 35 odst. »Ne gre samo za denar, ki ga je v tem primeru vedno manj, temveč tudi za zmanjšano pozornost, ki jo Slovenija izkazuje Slovencem izven meja,« sta bila enoglasna predsednika SKGZ in SSO.
Bandelj in Pavšič bosta v prihodnjih mesecih obiskala narodne manjšine v Italiji in tako vzpostavila vezi s temi skupnostmi, ki jih ni, če izvzamemo sodelovanje med stranko SSk in južnotirolsko SVP. SSO in SKGZ načrtujeta tudi tiskano brošuro o življenju in delovanju Slovencev v Italiji.
(st)
(Primorski dnevnik, 14. maja 2016)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst