fallback-thumbnail

Tiskovna konferenca predstavništva Slovencev v Italiji

PRIMORSKI DNEVNIK, 16. novembra 2010

TRST – Vprašanje finančnih prispevkov za Slovence v Italiji bi morali rešiti sistemsko, pri predsedstvu italijanske vlade pa bi morali ustanoviti manjšinsko delovno telo, ki bi ga sestavljali predsednika krovnih organizacij, predsednik paritetnega odbora, predstavniki dežele Furlanije-Julijske krajine in predstavniki italijanskih ministrstev, menijo v predstavništvu slovenske narodne skupnosti v Italiji, kjer opozarjajo tudi na pomen izvajanja zaščitnega zakona in spoštovanja mednarodnih dogovorov, ter na to, da lahko finančne težave in neizvajanje zaščite vplivajo na odnose med Slovenijo in Italijo. To je bilo rečeno na včerajšnji tiskovni konferenci sicer neformalnega predstavništva, ki je dopoldne potekala v prostorih deželnega sveta FJK, udeležili pa so se je predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Rudi Pavšič in Drago Štoka, senatorka Tamara Blažina ter deželna svetnika Igor Gabrovec in Igor Kocijančič.

Izhodišče je predstavljal predlog italijanske vlade o proračunu za leto 2011 ter za triletje 2011-2013, ki kot znano ustanovam in dejavnostim Slovencev v Italiji namenja 2,8 milijona evrov, kar je skoraj polovica manj od prispevkov, ki jih je Italija doslej namenjala Slovencem. V svojem posegu je Pavšič omenil vrsto srečanj, ki so jih predstavniki manjšine imeli s ciljem, da se vprašanje reši (še posebej je bilo omenjeno srečanje s slovenskim veleposlanikom v Rimu Iztokom Mirošičem in prošnja za srečanje s podtajnikom pri predsedstvu italijanske vlade Giannijem Letto) in pri tem izrazil upanje, da bo iz Rima prišlo pozitivno sporočilo, saj si drugačne različice sploh ne more predstavljati. Predsednik SKGZ računa, da se bo rešitev našla v okviru pomembnih slovensko-italijanskih srečanj v prihodnjih mesecih. Za 15. december je namreč napovedano srečanje predstavnikov obeh vlad, v začetku prihodnjega leta pa bo v Rim šel slovenski predsednik Danilo Türk, medtem ko se dela na tem, da bodo zaživela delovna omizja med Slovenijo in FJK.

Poleg tega je Pavšič poudaril, da je v interesu narodne skupnosti, da so odnosi med državama čim boljši in tesnejši ter da se v tem okviru upošteva prisotnost manjšin, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji. Pomen dobrih odnosov sta poudarila tudi Štoka (on je tudi izrazil pričakovanje, »da se ne gredo skrivalnic«) in Blažinova, za katero negativne posledice neizvajanja zaščitnega zakona in krčenja prispevkov postavljajo te odnose pod vprašaj.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst