cankarjevo-leto-tiskovka-ts

Tiskovna konferenca Cankarjevega leta v Trstu

 

 

Leta 2018 poteka stoletnica smrti Ivana Cankarja (10. maj 1876–11. december 1918). Ob tej priložnosti je marsikatera slovenska ustanova v Italiji načrtovala poseben dogodek. Na pobudo nekaterih izmed teh ustanov si je Slovenska kulturno-gospodarska zveza zamislila skupno koordinacijo prireditev, ki nosi naslov:

CANKARJEVO LETO V TRSTU

Prvi dogodek prireja Slovenski klub in bo na vrsti že jutri, v soboto, 19. maja, ko bo ob 17. uri izpred stavbe Primorskega dnevnika pri Svetem Jakobu (Ulica Montecchi 6) štartal voden ogled Cankarjev delavski Trst: pot od Sv. Jakoba do Velikega trga. Sprehod, ki ga bo prof. Marta Ivašič vodila v slovenščini, je brezplačen. Zaključek je predviden okrog 18.30 na Velikem trgu (Piazza Unità).

Niz dogodkov se bo nadaljeval že v torek. Katedra za slovenski jezik pri Oddelku za tolmače in prevajalce (IUSLIT) Univerze v Trstu vabi v torek, 22. maja, ob 14. uri na predavanje Ivan Cankar: Bios e Opus, ki bo v predavalnici E1 v Narodnem domu (Ul. Filzi 14). Predavanje dr. Jadranke Cergol v italijanskem jeziku je namenjeno vsem, ki največjega slovenskega pisatelja in dramatika še ne poznajo. Beseda bo tekla o življenju, delu in kritični misli Ivana Cankarja. Dogodek je nastal v sklopu programa Slovenščina na tujih univerzah Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

Partnerji niza Cankarjevo leto v Trstu so poleg Slovenskega kluba, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik ter Univerze v Trstu še:

– Zveza slovenskih kulturnih društev, ki bo v nedeljo, 7. oktobra 2018, priredila izlet z odkrivanjem Cankarjeve Ljubljane.

– Narodna in študijska knjižnica bo oktobra v Oddelku za mlade bralce v Narodnem domu priredila predavanje Petra Kolška na temo »Cankar in ženske«.

– Založništvo tržaškega tiska pripravlja prevod izbora Cankarjeve proze. Dvojezična knjiga, ki jo ureja prof. Marija Mitrović, bo izšla jeseni.
– Krut bo Ivanu Cankarju posvetil potujočo prireditev Starosta  mali  princ v sodelovanju z društvoma slovenskih upokojencev iz Trsta in Gorice ter društvi oziroma zvezami društev s Koprskega in Novogoriškega.
– Založba Comunicarte Edizioni pripravlja prevod Cankarjevega Hlapca Jerneja izpod peresa Darje Betocchi. V knjigi bodo objavljene tudi slike, ki jih je umetnik Ugo Pierri ustvaril za to priložnost.

Ime Ivana Cankarja bo večkrat odmevalo tudi med sezono 2018/19 Slovenskega stalnega gledališča, ki bo repertoar razgrnilo junija.
Študentje, ki obiskujejo predavanja Katedre za slovenski jezik pri Oddelku za tolmače in prevajalce (IUSLIT) Univerze v Trstu, bodo v sklopu projekta Svetovni dnevi Ivana Cankarja v koordinaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik s svojimi prevodi v italijanščino sodelovali pri oblikovanju Antologije literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike.
Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm bo v okviru Primorskih slovenističnih dnevov priredilo 13. in 14. decembra 2018 strokovni Simpozij o Ivanu Cankarju ob stoletnici njegove smrti. Govor bo o pisateljevem delu z literarnega, jezikovnega, političnega, filozofskega in psihološkega zornega kota. Še prej pa bo 27. in 28. septembra 2018 v Vidmu potekal Slovenski slavistični kongres: ena od njegovih sekcij bo nosila naslov Jubilejni Cankar.
Partner skupnega niza dogodkov je tudi Glasbena matica.

Celostno grafično podobo Cankarjevega leta v Trstu je ustvaril Aleš Brce. Navdih za migetajoče brke, ki se pojavljajo v logotipu projekta, je dobil v močnih sunkih burje. Zlati barvni elementi pa namigujejo na slovesnost tega jubileja.

Ker se bodo dogodki Cankarjevega leta v Trstu vrstili do decembra, nalašč nismo oblikovali tiskanega programa. Projekt je tako odprte oblike – zamislili smo si spletno stran, ki je že objavljena na naslovu www.cankar-trst.org. Na tem spletnem mestu bo možno najti novice o prihajajočih dogodkih. Najpomembnejši zavihek na spletni strani je seveda koledar, novicam o projektu pa lahko sledite tudi na Facebook strani Cankarjevo leto v Trstu.

Če bi druge ustanove ali  društva želeli svoj dogodek vključiti v skupni niz, nas lahko kontaktirajo na mail naslova skgz-ts@skgz.org ali martin@skgz.org.

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst