geografci-v-ts

Študentje geografije iz Ljubljane »na terenu« o naši skupnosti

 

 

TRST – Obisk pri slovenskih ustanovah

 

Na obisku v Trstu so se v petek mudili študentje oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v spremstvu profesorja Jerneja Župančiča. V okviru predmeta geografija etničnosti se posebej posvečajo vprašanju narodnih manjšin in obiskujejo razne manjšinske ustanove ter organizacije. Najprej so bili na nižji srednji šoli Srečka Kosovela na Opčinah, nato so obiskali uredništvo Primorskega dnevnika, kjer jih je sprejel odgovorni urednik Aleksander Koren, ki jim je pobliže predstavil naš dnevnik, njegovo zgodovino, vsebino, usmeritve in bralstvo.

Študente in njihovega profesorja so sprejeli tudi predstavniki SDGZ in podjetja Servis, ki so jih seznanili z ustrojem in delovanjem osrednje gospodarske organizacije Slovencev v Italiji ter povezanih podjetij in storitev, ki jih nudijo slovenskim in italijanskim podjetjem na območju med Slovenijo in Italijo in vlogi čezmejnega povezovalca, ki ga ima gospodarsko združenje.

Študentje so obiskali tudi sedež SKGZ, kjer jih je sprejel Martin Lissiach, bili so v Tržaškem knjižnem središču, tam so se srečali tudi s predstavnikom SSO Ivom Corvo.

 

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo