fallback-thumbnail

Stoletnica rojstva Borisa Raceta - Žarka

Jutri bo poteklo natanko sto let od rojstva Borisa Raceta – Žarka. Rojen je bil v Hrpeljah 31. oktobra 1916, umrl je v Trstu, 26. aprila 1995. Po poklicu gradbeni tehnik, se je Race leta 1941 vključil v Osvobodilno fronto in v letih NOB organiziral in vodil več ilegalnih tehnik v okupirani Sloveniji. Leta 1943 so ga italijanske oblasti po aretaciji obsodile na 30 let zapora. Po razpadu Italije je v partizanih nadaljeval z ilegalno tehniko in bil med drugim zadolžen za gradnjo tiskarne Slovenija, kjer se je tiskal Partizanski dnevnik.
Po osvoboditvi se je Race vključil v delo organizacij med Slovenci v Italiji in opravljal številne odgovorne funkcije. Največ energij je posvetil Slovenski kulturno gospodarski zvezi, v kateri je od ustanovitve leta 1954 opravljal vodilne funkcije, bil je preko dvajset let njen predsednik, hkrati pa ena najmarkantnejših osebnosti v življenju Slovencev v Italiji. Soustanovitelju in svojemu najvidnejšemu voditelju se bo SKGZ poklonila najprej jutri, ko bo delegacija zveze ob 10.30 položila cvetje na njegov grob na pokopališču v Hrpeljah.
V spomin na Borisa Raceta – Žarka se nadalje pripravljata še dve pobudi. Prva bo na sporedu v petek, 18. novembra, ko bo bo v popoldanskih urah na tržaškem sedežu SKGZ na Ul. sv. Frančiška po njem poimenovana sejna dvorana, kamor bo umeščen tudi Racetov doprsni kip. Dva dni pozneje in sicer v nedeljo, 20. novembra ob 11. uri pa bo doprsni kip Borisa Raceta – Žarka odkrit v spominskem parku na Kozini, kjer že stoji kip Jožeta Dekleve, prvega predsednika SKGZ. Tako Dekleva kot Race sta bila doma iz krajev ob reški cesti, Dekleva iz Bača pri Materiji, Race pa iz Hrpelj. Racetova doprsna kipa, ki bosta odkrita ob napovedani priložnosti, sta delo slikarja Klavdija Palčiča.
Slovesnost v Hrpeljah bo potekala v priredbi Občine Hrpelje-Kozina, medobčinske Zveze borcev za vrednote NOB in SKGZ. Po pozdravu županje Saše Likavec Svetelšek in nagovoru predsednika SKGZ Rudija Pavšiča bo slavnostni govornik nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. V Kulturnem programu bodo nastopili recitatorji in Tržaški partizanski pevski zbor pod vodstvom Pie Cah.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst