Cattura

Štefan Čok, Velentina Repini in Stefano Ukmar gostje SKGZ

V petek bo potekala namestitvena seja novega tržaškega občinskega sveta. V tem mandatu ga bodo v vrstah Demokratske stranke sestavljali tri Slovenci, ki so se v petek srečali z vodstvom Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Valentina Repini, Stefano Ukmar in Štefan Čok so se namreč na tržaškem sedežu krovne organizacije sestali z deželno predsednico Ksenijo Dobrila in pokrajinskim predsednikom Igorjem Tomasetigom.

»Nadejamo si, da gre za prvo tovrstno srečanje, verjamem pa tudi, da si bodo sledili številni stiki in skupno operativo delo, « je uvodoma poudarila Ksenija Dobrila, ki je tudi čestitala svetnikom ob izvolitvi. Namen srečanja je bil namreč pregledati poglavja, ki izhajajo iz pretekle mandatne dobe in s katerimi se bosta tako politično predstavništvo kot tudi civilna družba spopadala v naslednjih petih letih.

Največje pozornosti bo deležen skupni nadzor nad uresničevanjem protokola o vrnitvi Narodnega doma. Veliko je oprtih vprašanj na področju šolstva, od infrastruktur do aktiviranja dopolnilne šolske službe pri vseh slovenskih sekcijah občinskih vrtcev. Prizadevanja za uveljavljanje slovenske prisotnosti v mestnem središču niso še doživela razpletov: od plošče na Zoisovi palači do poimenovanja zelene površine pri Svetem Ivanu po Marici Nadlišek Bartol. Nov izziv, ki se je pojavil tik pred koncem prejšnjega mandata, so načrti Občine Trst in tržaške univerze v nekdanjem begunskem naselju na Padričah. Velike pozornosti je med petkovim srečanjem bila deležna tudi možnost uporabe slovenščine v tržaškem občinskem svetu. Vsi sogovorniki so namreč ugotovili, da je delo v opoziciji izhodiščno težje od uresničevanja načrtov iz vrst večine. Obveljalo je pa tudi prepričanje, da se s skupnim delom in uskljenostjo lahko uresniči marsikatera potrebo slovenske narodne skupnosti. Ta se pa mora zavestno vključevati ne le v vprašanja, ki se tičejo nje same, ampak tudi splošnih vprašanj razvoja Trsta.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst