trgovski-dom

Status pravne osebe pogoj za obnovo

 

 

GORICA – Feiglova knjižnica se bo v Trgovski dom vselila predvidoma leta 2020

Če se bo vse izteklo po načrtih, se bo letos poleti ali najkasneje jeseni začela obnova pritličnih prostorov goriškega Trgovskega doma, v katere se bo po zaključku del – predvidoma leta 2020 – vselila Feiglova knjižnica. Pred tem bo morala sicer Narodna in študijska knjižnica (NŠK) zaprositi Deželo FJK za vpis v seznam priznanih pravnih oseb zasebnega prava. V zadnjih tednih se je namreč izkazalo, da je glede na okoliščine pridobitev tega statusa pogoj, da se lahko načrt selitve v Trgovski dom sploh uresniči.

Novembra so v deželnem uradnem listu objavili odlok, na podlagi katerega bo Dežela FJK za obnovo vogalnega dela Fabianijeve palače v Gorici dodelila NŠK 1.114.000 evrov. »Gre za vsoto, ki smo jo pričakovali, nismo pa bili seznanjeni s celo vrsto drugih omejitev in zakonskih obveznosti, ki nastopijo v tovrstnih primerih. Ugotovili smo, da bi moral naš pravni zastopnik za črpanje deželnega prispevka pridobiti bančno jamstvo in torej z osebnim premoženjem jamčiti, da bo v primeru katerekoli težave denar vrnjen Deželi. To v našem primeru ni izvedljivo: naši upravitelji, tudi predsednica Martina Strain, so prostovoljci, zato je jasno, da se ne morejo tako izpostavljati,« pravi direktorica Luisa Gergolet in pristavlja, da so pri NŠK doživeli hladen tuš, saj so tvegali, da bo načrt selitve propadel.

Po objavi odloka v uradnem listu se je zvrstilo več sestankov s predstavniki Dežele, s katerimi sta vodstvo NŠK in koordinator komisije za Trgovski dom Livio Semolič skušala najti rešitev. Vozel so v prejšnjih tednih razvozlali: zapletu se bodo izognili tako, da bodo zaprosili za uvrstitev v društveni seznam pravnih oseb zasebnega prava. Pridobitev tega statusa bo NŠK ornogočila, da bo za prispevek jamčila z lastnim premoženjem (knjigami itd.), ne pa z osebnim premoženjem svojih zastopnikov. Nekatere primarne ustanove slovenske narodne skupnosti, npr. Slori, so se v ta seznam že vključile. »V sodelovanju z odbornikom Francescom Peronijem in deželno vlado smo opravili odlično delo, po zaslugi katerega smo pridobili pomembna finančna sredstva za obnovo pritličnih prostorov Trgovskega doma. Po drugi strani je pri uporabi javnega denarja potrebna maksimalna previdnost, zato je povsem na mestu odločitev, da zaprosimo za javno priznanje NŠK. S selitvijo knjižnice v prostore Trgovskega doma bomo ponovno oživili kulturni naboj te stavbe, kar bo pomembna popotnica za pridobitev in uporabo v kulturne namene še preostalega dela Fabianijeve palače v samem središču mesta,« pravi Semolič.

Prošnjo za vpis v seznam pravnih oseb bodo vložili prihodnji teden. Postopek običajno traja od dva do tri mesece. Pri NŠK računajo, da s tem ne bo težav. »Medtem bo arhitekt Dimitri Waltritsch posredoval izvršilni načrt obnove goriški občini. Ko bo uprava prižgala zeleno luč, bo lahko prišlo do izbire izvajalca del in odprtja gradbišča. K sreči nam ne bo treba voditi dražbe po pravilih, ki veljajo za javne ustanove, saj bi drugače postopek trajal dalj časa. Po vsej verjetnosti bi potrebovali zunanjega strokovnjaka, saj so ti postopki zelo zapleteni,« pravi Gergoletova. Obnovitvena dela naj bi trajala približno poldrugo leto. V primeru, da ne bodo naleteli na nepričakovane ovire, se bo Feiglova knjižnica iz KBcentra v nove prostore preselila leta 2020. (ale)

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti