Šola

Srečno v novem šolskem letu!

Deželna predsenica SKGZ Ksenija Dobrila je naslovila vodji Urada za slovenske šole, ravnateljem, učnemu osebju ter učencem in dijakom poslanico ob začetku novega šolskega leta. Dopis objavljamo v celoti.

Spoštovani Vodja Urada za slovenske šole dr. Peter Černic,

Spoštovana višja svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik Antoni,

Spoštovani ravnatelji in ravnateljice,

Spoštovani profesorji, profesorice, učiteljice in učitelji ter vzgojiteljice in vzgojitelji,

Spoštovani dijaki, dijakinje, učenci in učenke,

pred vami je že novo šolsko leto. Po dveh letih pandemije, ko ste bili prisiljeni se prilagoditi nastali situaciji in si na novo izmisliti prihodnost izobraževalnih procesov, se končno vračamo v normalnost. Prvi dan pouka je vedno predstavljal posebno doživetje, ki pa je letos še bolj občuteno: nič več zaščitnih mask, varnostnih razdalj, pouka na daljavo. Ko je letos prvič zazvonil šolski zvonec, ste se nekateri vselili v nove, obnovljene stavbe, v katerih boste dijaki sledili pouku v večjih, udobnejših in primernejših prostorih.

Kot predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze si prizadevam za tkanje vezi zaupanja med civilno družbo, ki jo predstavljajo številne ustanove in društva, od Kanalske doline vse do Milj, in šolskim svetom. Prepričana sem namreč, da samo s sodelovanjem, podporo in skupnim oplajanjem bomo lahko prenavljali enkratno podobo našega prostora na meji med Italijo in Slovenijo.

Naj še poudarim, da smo si v preteklih letih intenzivno prizadevali za razvoj slovenske šole v Italiji, za zagovarjanje njenih specifik s ciljem, da garantiramo slovenskemu šolskemu sistemu avtonomijo na podlagi zakonske osnove. Kot predsednica krovne organizacije Slovencev v Italiji vam zagotavljam, da lahko računate na mojo pomoč.

Zadnjo misel pa posvečam vam dijakom, dijakinjam, učencem in učenkam, posebno tistim, ki ste letos prvič prestopili šolski prag. Želim vam obilico užitkov, novih dogodivščin in pridobitev znanja. Upam, da boste vsak dan kaj novega odkrili in se zavedali privilegija, da lahko obiskujete slovensko šolo, ki je mogoče najbolj dragocena pridobitev naše skupnosti, brez katere bi naš živelj usahnil v izjemno kratkem času. Naša šola vam omogoča, da odkrivate slovenski in italijanski svet, katerima se dodaja nešteto drugih, ki jih boste spoznavali skupaj z vašimi profesorji in učitelji.

Srečno ob začetku šolskega leta in naj živi slovenska šola v Italiji!

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst