fallback-thumbnail

Srečanje z vladnim komisarjem za FJK Alessandrom Giacchettijem

PRIMORSKI DNEVNIK, 10. novembra 2010

Vladni komisar za Furlanijo-Julijsko krajino in tržaški prefekt Alessandro Giacchetti bo posredoval rimski vladi veliko zaskrbljenost slovenske manjšine zaradi napovedanega krčenja državnih sredstev. Razpolovitev finančne pomoči bi pomenila katastrofo za Slovence in veliko osiromašenje za ta naš prostor, so dejali senatorka Tamara Blažina, predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Drago Štoka ter deželni svetnik Igor Gabrovec. Srečanja (Igor Kcijančič je bil upravičeno odsoten) se je udeležil tudi Livio Semolič, parlamentarni sodelavec senatorke Blažina.

Delegacija manjšine je ugotovila, da italijanska vlada doslej ni izpolnila obljube o sistemskem financiranju manjšinskih kulturnih ustanov. Finančni zakon je že v parlamentarni proceduri in v bistvu skoraj ni možnosti, da bi parlament »popravil« vladno odločitev o slovenski manjšini. Ostaja možnost drugih zakonskih ukrepov in izredna pomoč, za katero se je Silvio Berlusconi za tekoče leto odločil na pritisk Slovenije. V Ljubljani računajo, da se bo ponovil ta scenarij, ki pa ga postavlja pod vprašaj negotova politična situacija v Italiji, kjer ne gre izključiti padca Berlusconijeve vlade. Manjšina je s tem v zvezi zaprosila za srečanje s podtajnikom pri predsedstvu vlade Giannijem Letto. Na sestanku na sedežu Prefekture so govorili tudi o predlogu novega statuta Slovenskega stalnega gledališča, ki je za Slovence nesprejemljiv, saj manjšini dejansko odreka dosedanjo vlogo v teatru. Predstavništvo manjšine je prefektu Giacchettiju predlagalo, da se statut SSG »vrne« na Prefekturo, od koder je ob izbruhu zadnje finančne krize gledališča začel svojo pot. Prefekt je ta predlog sprejel, njegova vloga pri tej zadevi pa je posredovalne narave, saj bodo glavno besedo še naprej imele tri lokalne uprave (Dežela, Pokrajina in Občina Trst) ter slovenska manjšina. O težkih finančnih časih, ki se napovedujejo Slovencem v Italiji, se bosta deželni tajnik Slovenske skupnosti Damijan Terpin in deželni svetnik Gabrovec danes v Rimu pogovarjala s predstavniki manjšinskih strank v parlamentu. V prvi vrsti se bosta predstavnika SSk sestala s poslanci in senatorji Južnotirolske ljudske stranke (SVP), predvideno je tudi srečanje s senatorjem Union Valdotaine Antoniom Fossonom. Stranka SSk je prepričana, da je potrebno pri iskanju rešitve tako zapletenega vozla iskati pomoč pri vseh možnih sogovornikih.

Pri vsem tem gre vsekakor pričakovati solidarnost in podporo s strani predstavnikov manjšinskih strank, ki zaradi svoje specifike najboljše razumejo potrebe naše narodne skupnosti. SSk bo s svojimi prizadevanji v oporo senatorki Tamari Blažina, na kateri sloni večji del odgovornosti pri zagovarjanju stališč slovenske manjšine pri rimskih oblasteh.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst