Obcinski svetniki

Srečanje s slovenskimi svetniki na Občini Trst

Vprašanje prihodnosti nekdanjega begunskega naselja na Padričah postaja iz dneva v dan bolj pereče. Ugotovitev je prišla na dan med srečanjem, ki ga je Slovenska kulturno-gospodarska zveza sklicala pretekli torek s slovenskimi občinskimi svetniki Občine Trst.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, ki je zastopala tudi pokrajisnkega predsednika Igorja Tomasetiga, ter sodelavci Martin Lissiach, Jadran Vecchiet in Martina Budin so se tako sestali z Valentimo Repini in Štefanom Čokom na videokonferenci. (Stefano Ukmar se je opravičil.) Prisotna pa je bila tudi predsednica vzhodnokraškega rajonskega sveta Nives Cossutta.

Njena prisotnost je bila povezana predvsem z aktualnimi vprašaji na področju, ki ga predstavlja. Med točkami dnevnega reda so prisotni obravnavali že omenjeno vprašanje nekdanjega begunskega naselja na Padričah, kjer namerava Univerza v Trstu investirati pomembno vsoto za svoje delovanje. Na področju, za katerega je odgovoren vzhodnokraški rajonski svet, pa ostaja odprto tudi vprašanje openskega strelišča.

Predmet razprave je bila tudi zaskbljujoča novica iz preteklih dni o trenutnem zaprtju slovenskih občinskih jasli. Tudi nedavni odzivi na uporabo slovenščine v tržaškem občinskem svetu so se vodstvu krovne organizacije zdeli nesprejemljivi.

Glede na obravnavane argumente so se udeleženci sestanka strinjali, da je nujno priti v naslednjih dneh do srečanja z županom Robertom Dipiazzo.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo