fallback-thumbnail

Spremembe v paritetnem odboru: mnenje predsednika SKGZ Rudija Pavšiča

Preosnova paritetnega odbora za slovensko manjšino je dobrodošla, ne sme pa pomeniti novih zavlačevanj v postopku za odobritev seznama občin zaščitnega zakona. Tako razmišlja predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič.

»SKGZ se je zavzemala za preosnovo paritetnega odbora, ki bi premostila blokado tega organa, zato pozdravljamo napoved o spremembah. Pričakujemo, da bo postopek za imenovanje novega odbora kar se da hiter in da se bo znala slovenska manjšina ustrezeno sporazumeti o zastopanosti v tem telesu. Mi smo tudi glede paritetnega odbora za politiko dialoga in sodelovanja,« je mnenje Rudija Pavšiča, ki računa na dobro in sposobno "ekipo" v odboru.

Pavšič je edini zastopnik SKGZ v odboru, čeprav zakon daje pravico najbolj reprezentativnim manjšinskim organizacijam, da imenujeta po dva svoja člana. SKGZ je Deželi predlagala Jole Namor, prejšnja desnosredinska deželna vlada pa je kršila zakon in namesto nje v odbor imenovala Alexa Pintarja, ki ga je predlagala Slovenska gospodarska-prosvetna skupnost. SKGZ je imela vse pravne pogoje za priziv na Deželno upravno sodišče, ki pa se mu je odpovedala, ker bi pritožba najbrž blokirala paritetni odbor, na kar je desnica samo čakala. Zaradi te diskriminacije se je SKGZ pritožila na predsednika republike, stvar pa se ni rešila.

»Postopek za nov odbor seveda zahteva svoj čas, ni pa nobenih razlogov, da rimska vlada za odobritev seznama občin zaščitnega zakona čaka na umestitev novega odbora. Seznam občin je že v Rimu in res ni razlogov za nova zavlačevanja,« je prepričan predsednik SKGZ.

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst