rai-ts

Spoznavno srečanje brez velikega preboja

 

 

Vladni sekretar za deželna vprašanja Buffagni sprejel Bandlja, Dobrilovo in Pavšiča

RIM – Državni sekretar na predsedstvu italijanske vlade Stefano Buffa­gni se je včeraj v Rimu od treh slovenskih gostov poslovil brez nobenega prelomnega zagotovila. Trije predsedniki Walter Bandelj (SSO), Ksenija Dobrila (Paritetni odbor za vprašanja slovenske manjšine) in Rudi Pavšič (SKGZ) so ga obiskali, da bi mu predstavili pet odprtih vprašanj v odnosu med italijansko državo in slovensko manjšino, vendar pri nobenem ni bilo začutiti preboja.

Ksenija Dobrila je sicer po srečanju ocenila, da se je Buffagni zelo resno zavzel za ureditev razmer na regionalnem sedežu RAI v Trstu. Konvencija, ki urejuje radijske in televizijske oddaje v slovenskem jeziku, zapade aprila, Slovenci pa zahtevajo več ur sporeda. V Trstu si tudi želijo večje samostojnosti po modelu drugih regionalnih centrov. Buffagni je gostom obljubil, da bo čimprej prosil za pojasnila in kmalu povedal kaj več.

Sekretar, ki je v vladi zadolžen za deželna vprašanja, je tudi pokazal razumevanje za zaskrbljenost Slovencev, ki nekatera določila novega protikorupcijskega zakona (strožja pravila za društva, če so med člani tudi politiki) razumejo kot oviro pri delovanju društev. Buffagni je prosil goste, naj sestavijo spomenico s pripombami, ki bi lahko bile koristne pri morebitni spremembi lani izglasovanega zakona.

Kot sta po srečanju povedala Ban­delj in Pavšič, se Buffagni o zagotovljeni izvolitvi slovenskega predstavnika v parlament ni želel veliko pogovarjati. Sekretar iz vrst Gibanja petih zvezd je pojasnil, da gre za temo, ki je v pristojnosti parlamenta, zato je gostom svetoval, naj se obrnejo na predstavnike ljudstva, še zlasti na tržaškega senatorja in vodjo skupine Gibanja petih zvezd v senatu Stefana Patuanellija.

Predsedniki SSO, SKGZ in Paritetnega odbora so gostitelja še spomnili, da se že dobri dve leti ne sestane vladno omizje za slovensko manjšino in ga hkrati opozorili, da bo prihodnje leto stoletnica požiga Narodnega doma v Trstu. Zunanja ministra Italije in Slovenije sta podpisala sporazum, da se do obletnice stavba v Filzijevi ulici vrne v slovenske roke, vendar konkretnih premikov še ni. Tako Pavšič kot Bandelj sta pri tem poudarila, da je rektor tržaške univerze Maurizio Fermeglia večkrat pokazal pripravljenost, da se visoka šola za tolmače in prevajalce izseli iz nekdanjega Narodnega doma, zato vsaj s trenutnim uporabnikom prostorov ni težav.

Spoznavno srečanje s sekretarjem, ki je opora ministrici za deželna vprašanja Eriki Stefani, si je še najbolj želela Ksenija Dobrila, ki kot predsednica Paritetnega odbora opozarja, da mora slovenska narodna skupnost redno gojiti odnose z ministrstvom za deželna vpra­šanja. To ima namreč tudi svoj oddelek za jezikovne manjšine. (pv)

 

Primorski dnevnik, 6. marec 2019

 

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst