image_15

Spominske svečanosti ob 1. novembru na Tržaškem

Delegacija Slovenske kulturno-gospodarske zveze je ob spominskih svečanostih za 1. november položila vence na obeležja, grobove in spomenike padlim v okviru odporniškega gibanja in osvobodilne borbe proti nacifašizmu.

Predstavniki SKGZ so 27. oktobra, skupaj s predstavniki Zveze vojnih invalidov, položili vence na obeležja in spomenike v Ul. D’Azeglio, Ul. Ghega in na griču Sv. Justa. Na tržaškem pokopališču so se bodo poklonili Pinku Tomažiču in položili venec na skupni grob padlih borcev.

V četrtek, 28. oktobra pa so se pridružili delegacijam Republike Slovenije in počastila padle borce na vojaškem pokopališču, bazoviške junake na pokopališču pri Sv. Ani ter padle v NOB iz Škednja, Sv. Ane in Kolonkovca. Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je položila venec krovnih organizacij na spomenik štirim junakom na bazovski gmajni ter se poklonila nekdanjima predsednikoma SKGZ Jožetu Deklevi in Borisu Racetu-Žarku.

Osrednji dogodek je potekal v tržaški rižarni, kjer je prisotne nagovorila državna sekretarka za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar ob prisotnosti generalnega konzula Republike Slovenije Gregorja Šuca in številnih županov z obeh strani meje. V rižarni sta venec položili tudi krovni organzacij SKGZ in SSO.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst