gregorciceva_391914_20220525202429

Spomeniki prihodnosti

V Gregorčičevi dvorani v Trstu je potekala včeraj, 25. maja, tiskovna konferenca, na kateri je bila predstavljena druga faza projekta “Spomeniki prihodnosti”, ki je predvidevala posodobitev spletne strani www.spomeniki.org.

Prva faza projekta je predvidevala popis 172 spominskih obeležij na naselitvenem območju slovenske narodne skupnosti v Italiji. To število se bo v prihodnosti sicer še povečalo, saj popis ni zaključen. Sedaj se popis nadaljuje z nadgrajevanjem zbranih podatkov, da bi imena žrtev, trajno zapisana v kamen, ne ostala samo »imena«. Kot je pojasnila sodelavka projekta Martina Budin, podatkovno bazo žrtev, v kateri je zaenkrat 1540 imen, izpopolnjujejo z osebnimi podatki posameznikov, ki so v boju za svobodo in boljšo prihodnost izgubili življenje. »Ko smo pregledovali, kdo so bili ti ljudje, smo ugotovili, da so bili med njimi borci, aktivisti, pa tudi civilisti in talci. Pretresljivo je bilo ugotoviti, da so med žrtvami tudi sedemletni otroci,« je poudarila.

Poleg datumov rojstva in smrti vsakemu imenu priložijo še fotografijo, če ta obstaja, in pri tem je bil dragocen vir Zlata knjiga padlih v NOB, pa tudi njena italijanska različica. Ob tem si želijo pridobiti krajše biografske podatke padlih, kot so poklic in drugi podatki, ki bi dali natančnejšo podobo o življenju in usodi posamezne žrtve.

Sadovi opisane faze zbiranja podatkov o posameznikih še niso dostopni spletnim uporabnikom, so pojasnili, a bodo to postali v teku leta. Za natančnejšo raziskavo bo zato dragocena tudi pomoč posameznikov, morebiti sorodnikov žrtev, a ne nujno, ki razpolagajo z dodatnimi podatki o padlih posameznikih. Ti lahko stopijo v stik s sodelavci projekta Spomeniki prihodnosti preko povezave v razdelku »Sodelujte pri zbiranju podatkov«, ki se nahaja v spodnjem delu spletne strani. Ob Martini Budin je na predstavitveni tiskovni konferenci sodeloval Miran Pečenik, sicer tudi prvi pobudnik projekta.

Povezane objave

Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam
Romano Prodi na predstavitvi knjige o Mitji Volčiču in v Novi Gorici ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU
V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte