pavsic-in-bandelj-3_3

Spomenica predsednikov SKGZ in SSO

 

 

Računajo na pomoč tudi novega slovenskega vrha

V dokumentu govor o olajšanem in ne o zajamčenem zastopstvu v Rim

TRST – Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji – Rudi Pavšič za SKGZ in Walter Bandelj za SSO – sta najvišjim predstavnikorn Slovenije poslala spomenico, v kateri jih opozarjata na nekatera odprta vprašanja slovenske rnanjšine. Hkrati sta napovedala, da bosta spomenico poslala tudi ključnim predstavnikorn italijanske države.

SKGZ in SSO v spomenici rned drugim izpostavljata določila zaščitnega zakoa iz leta 2001, ki še niso uresničena, rned drugim tudi to, da ima slovenska narodna skupnost pravico do olajšanega zastopstva v italijanski poslanski zbornici in senatu. V dokumentu se torej v skladu z zaščitno zakonodajo omenja olajšano in ne zajamčeno parlamentarno predstavništvo. Kot v spomenici še navajata krovni organizaciji, so poleg tega še vedno prisotne težave pri pravilnern zapisovanju slovenskih imen in priimkov na nekaterih italijanskih dokumentih, v celoti pa tudi še ni izpolnjena pravica rabe slovenskega jezika v izvoljenih telesih javne uprave, niso postavljene še vse dvojezične table, odprto je vprašanje poučevanja slovenskega jezika v Železni in Kanalski dolini, prav tako še ni bila ustanovljena posebna sekcija pri tržaškem glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini s slovenskim učnim jezikom. Tudi v tem primeru gre za neizpolnjevanje določila zaščitnega zakona.

Italija se je tudi obvezala, da bo slovenski manjšini v FJK vrnila goriški Trgovski dom, Narodni dom pri Sv. Ivanu v Trstu in tržaški Narodni dom, kar še ni v celoti uresničeno. V skladu z zaščitnim zakonorn tudi še niso priznane slovenske sindikalne organizacije in dejavnosti. Bandelj in Pavšič sta za Slovensko tiskovno agencijo pojasnila, da sta se za takšno spomenico in torej za takšen politični korak odločila prav sedaj, ker so se v Sloveniji po parlamentarnih volitvah obnovili državni organi, ki so ključnega pomena za odnose ter sodelovanje s slovensko narodno skupnostjo v Furlaniji Julijski krajini. Napisala sta jo z namenom, da se nadaljujejo skupna prizadevanja za čim boljše udejanjanje zaščitnega zakona, ki so se razvila v sodelovanju s prejšnjimi državnimi predstavniki Slovenije. Dodala sta še, da spomenico še prevajajo in jo bodo v kratkem poslali italijanskim oblastem.

SKGZ in SSO sta spomenico naslovili na predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika državnega zbora Dejana Židana, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, na vseh 16 ministrov, predsednico komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak in ostalih 12 članov te komisije. Spomenica je bila v vednost poslana tudi slovenskemu veleposlaniku v Italiji Bogdanu Benku in generalnernu konzulu v Trstu Vojku Volku.

 

Primorski dnevnik, 08. 11. 2018

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti