20221016 - Turistični novinarji

Slovenski turistični novinarji obiskali Rezijo, Tersko dolino in Benečijo 

“Glede na vse tisto, kar ste nam pokazali in povedali, vidim, da slovenstvo tukaj v Benečiji še živi in da je predvsem velika naloga matične države, da vam pomaga. Kar se tiče nas novinarjev, pa velja, da bolj kot nas boste bombardirali z informacijami, lažje bomo mi pisali o vas.” S temi besedami je predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije Drago Bulc zaključil srečanje s predstavniki slovenskih organizacij v Nadiških dolinah, ki ga je delegacija društva imela v Špetru v soboto, 15. oktobra, v okviru tridnevnega obiska v Benečiji in Reziji. Prav v dolini pod Kaninom, na Solbici, se je obisk slovenskih turističnih novinarjev začel v petek, 14., z ogledom Muzeja rezijanskih ljudi in Muzeja brusačev. Nadaljevali so z etnografskim muzejem v Bardu in prvi dan zaključili na kmetiji Zore v občini Tipana.
V soboto zjutraj si je delegacija petnajstih novinarjev najprej ogledala muzej SMO, nato pa je bilo na vrsti srečanje z organizacijami. Stanje slovenske manjšine na Videnskem je orisal predsednik ISK Giorgio Banchig. “Delamo na tem, da bi uresničili turistični projekt za razvoj Benečije. Gre za drugi projekt, ki ga je financirala Dežela FJK. Z njim stavimo predvsem na kulturo in jezik kot dodatno vrednost, da bi tudi z ekonomskega vidika oživili naše kraje. Kar je bilo nekoč zanemarjeno – v preteklosti so nas hoteli prepričati, da slovenski jezik ne velja nič in da se moramo prilagoditi italijanski kulturi -, mora postati pomembna vrednota tudi za razvoj našega turizma,” je povedal Banchig.

Delegacijo je nato nagovorila predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, ki je predstavila delo krovne organizacije in obmejni prostor na Videnskem, “kjer se je vselej govorilo slovensko, kjer etnologija, etnografija, zgodovina na vsakem koraku izpričujejo, da smo tukaj že več kot tisoč petsto let.” Dejavnosti ustanov oziroma društev so potem predstavili Davide Clodig in Živa Gruden (dvojezična šola), Fabio Bonini (društvi Srebrna kaplja in Kobilja glava), Iole Namor (KD Ivan Trinko), Miha Obit (časopis Novi Matajur), Lucia Trusgnach (ZSKD videnske pokrajine) ter Katja Canalaz (društvo DM+).
Obisk se je nadaljeval z ogledom Landarske jame in Muzeja varha Matajura v Mašerah.
Tretji dan, v nedeljo, 16., je delegacija bila še na Burnjaku v Gorenjem Tarbiju, kjer se je obisk slovenskih turističnih novinarjev tudi zaključil. (Novi Matajur, 19.10.2022)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo