tiskovka-presernova-2019

Slovenski kulutrni praznik: osrednja proslava bo v nedeljo v Čedadu

 

 

Kot ptice prešerno

 

TRST – Osrednjo proslavo Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku bosta prvič priredila Glasbena matica in Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel. Njima sta namreč krovni organizaciji SKGZ in SSO zaupali izvedbo prireditve, ki bo v Čedadu v nedeljo, 10. februarja. Pod naslovom Kot ptice prešerno bodo občinstvo, ki se bo ob 17. uri zbralo v cerkvi sv. Frančiška, popeljali na »glasbeno popotovanje od morja do gora«.

Dogodek so včeraj predstavili v Tržaškem knjižnem središču. Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič je spomnil, da mineva letos deset let, kar so se s Svetom slovenskih organizacij odločili za skupno proslavljanje 8. februarja. »Ideja je bila pravilna, dokazali smo, da znamo skupaj prirejati vsaj večje dogodke,« je dejal Pavšič. S predsednikom SSO Walterjem Bandljem sta izrazila posebno zadovoljstvo, da bosta letošnji kulturni program skupaj sooblikovali obe glasbeni šoli… čim večja povezava med obema je tudi njuna dolgoročna želja. Imata pa tudi zelo ambiciozen cilj: da bi državno proslavo v ljubljanskem Cankarjevem domu enkrat zaupali zamejskim umetnikom in kulturnikom.

Kulturni program sta predstavila ravnatelj Glasbene matice Bogdan Kralj in ravnateljica centra Komel Alessandra Schettino, ki sta glavno vlogo na odru zaupala mlajšim izvajalcem, skladateljem in prirejevalcem. Glasbeno popotovanje bo povezalo Slovence iz Trsta, Gorice in z Videmskega z umetniškimi stvaritvami in ljudskim izročilom. Harmonikarski orkester Glasbene matice Synthesis 4, ki slavi letos 40 let delovanja, bo predstavil skladbe Marija Kogoja, ki jih je orkestriral Pavle Merkù in priredil dirigent orkestra Fulvijo Jurinčič. Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel, ki ga vodi David Bandelj, bo predstavil izbor ljudskih in avtorskih pesmi – med njimi bo na primer tudi Svoboda v snu, ki jo je na besedilo mladega Luke Paljka uglasbil Patrick Quaggiato. Komorni godalni orkester, v katerem bodo sedeli učenci in profesorji obeh šol (njihov umetniški vodja je Hilarij Lavrenčič), pa bo zaigral nekatere pesmi iz zbirke Nediški zvon Danieleja Zanettovicha.

Pevsko-instrumentalni program bo režiral Romeo Grebenšek, obogatile pa ga bodo tudi recitacije in plesne točke. Slavnostna govornica bo Benečanka Margherita Trusgnach, duša Kulturnega društva Rečan Aldo Klodič, ki letos slavi 50 let delovanja. Predsednika krovnih organizacij bosta podelila priznanja tistim, ki so se posebno izkazali na kulturnem področju; na podlagi novega pravilnika sta lahko nagrajenca največ dva, vsaj dva člana odbora, ki odločata o nagrajencih oziroma nagrajenkah, pa morata pripadati mlajši generaciji.

Bandelj in Pavšič sta pozvala k čim večji udeležbi na nedeljski proslavi – da bi jo olajšali, bodo poskrbeli za avtobusni prevoz iz Trsta in Gorice; interesenti naj se zglasijo pri obeh krovnih organizacijah oziroma glasbenih šolah. Pred tem pa bosta krovni v petek, 8. februarja, ob 18. uri v Tržaškem knjižnem središču predstavili trojezično publikacijo Mi, Slovenci v Italiji. (pd)

 

Primorski dnevnik, 5. februar 2019

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo